Svijet

Asad:Tvrdnje o hemijskom oružju besmislene

2608basar
S
irijski predsjednik Bašar el Asad rekao je da su tvrdnje zapadnih zemalja da je njegov režim upotrijebio hemijsko oružje besmislene i upozorio da će Sjedinjene američke države  doživjeti poraz ako napadnu Siriju.

Asad:Tvrdnje o hemijskom oružju besmislene
Portal AnalitikaIzvor

"Izveštaji, kojima se optužuje režim za upotrebu hemijskog oružja, političara na zapadu i u drugim zemljama vrijeđa zdrav razum. To je besmisleno", rekao je Asad u intervjuu ruskom listu Izvestija.

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus kazao je da Vlada te zemlje nije donijela odluku da li će protiv Sirije pokrenuti vojnu akciju zbog navodne primjene hemijskog oružja u napadima u toj zemlji.

On je kazao da su “sve opcije i dalje na stolu” i da je jedna od njih “da se ne uradi ništa”.

UN su saopštile su da će tim stručnjaka za hemijsko oružje danas obići mjesto napada u predgrađu Damaska gdje su sirijske snage navodno upotrijebile hemijsko oružje, čime će početi istraga svjetske organizacije koju su tražile mnoge zemlje.

U saopštenju kabineta generalnog sekretara UN Ban Ki-muna navedeno je da su sirijske vlasti obećale da će poštovati prekid vatre u istočnim predgrađima Damaska dok timovi UN budu izvodili "aktivnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja", prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da sporazum "odmah stupa na snagu", kao i da je utvrđen datum kada će inspektori posjetiti mjesto napada, ali nije precizirano kada.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem kazao je da je Sirija spremna da sarađuje sa timom istražitelja da bi se razotkrili navodi terorističkih grupa da su sirijske snage upotrijebile hemijsko oružje.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel je rekao ranije da je Pentagon spreman da sprovede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči predsjednik države Barak Obama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, kazao je da su zabrinjavajuće izjave zvaničnika te zemlje da je spremna da se umiješa u konflikt u Siriji.

Rusija poziva SAD da se uzdrži od pritisaka silom na Damask, da ne "pada na provokacije" i da sarađuje u stvaranju uslova za misiju UN da ispita upotrebu hemijskog oružja u Siriji, prenosi MINA.

Portal Analitika