Svijet

Moskva: Strana vojna intervencija bila bi tragična greška

sirija
R
usija je saopštila da je "zadovoljna" današnjim odobrenjem vlade Sirije da stručnjaci UN istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja kdo Damaska, i upozorila one koji su za vojnu opciju u Siriji, da bi to bila "tragična greška".

Moskva: Strana vojna intervencija bila bi tragična greška
Portal AnalitikaIzvor

"Snažno pozivamo one koji - pokušavajući da ekspertima UN nametnu šta treba da utvrde istragom - ukazuju na mogućnost vojne operacije u Siriji, da upotrebe zdrav razum i ne počine tragičnu grešku", rekao je u saopštenju portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Lukaševič, javlja Beta.

Rusija je uz to pozvala sirijsku opoziciju da omogući inspektorima UN da "bezbjedno" istraže navodnu upotrebe hemijskog oružja kod Damaska.

"Važno je da oružana opozicija koja kontroliše dio istočne Goute (naziv oblasti kod Damaska), stvori neophodne uslove za bezbjedan rad misije eksperata i da ne izvodi oružane provokacije protiv njih, kao što je bio slučaj s posmatračkom misijom UN prošlog ljeta", rekao je portparol, pozivajući one koji imaju uticaj na pobunjenike da izvrše pritisak na njih.

Sirijski mediji su javili da se sirijska vlada danas dogovorila s Ujedinjem nacijama da eksperti UN imaju pristup mjestu gde se navodno u srijedu dogodio hemijski napad na pobunjenike.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je danas izjavio da "niz dokaza" ukazuje da je napad kod Damaska bio "hemijski" i da "sve vodi ka zaključku" da je sirijski režim "odgovoran" za to.

 

Portal Analitika