Svijet

ŠPIGL: NSA špijunirala sjedište UN u Njujorku

OKUN
A
merička agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) tajno je nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi danas nemački "Špigl" u posljednjem u nizu tekstova posvećenih programu špijuniranja SAD koji su doveli do zaoštravanja odnosa između Vašingtona i njegovih saveznika.

ŠPIGL: NSA špijunirala sjedište UN u Njujorku
Portal AnalitikaIzvor

Nedjeljnik "Špigl" navodi da, povjerljiva dokumenta koje je listu dostavio odbjegli američki obavestajac Edvard Snouden, pokazuju da je NSA uspjela da dešifruje video-konferenciju vezu u UN prošlog ljeta.

Za samo tri sedmice, američka obavještajna agencija uspela je da broj "provaljenih" komunikacija poveća sa 12 na 458, prenosi AP.

Nedjeljnik prenosi da su meta špijuniranja i postavljanja tajnih prislušnih uredjaja bile države članice u svjetskoj organizaciji i institucije u UN, poput Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Interna dokumenta pokazuju da je NSA špijunirala delegaciju EU u Njujorku pošto se preselila u nove prostorije u jesen prošle godine.

Među dokumentima koje je Snouden kopirao i dostavio "Špiglu" se nalaze i planovi misije EU, njena informaciona tehnologija i serveri.

Iz tih dokumenata se, takođe, vidi da je NSA prisluškivala više od 80 amabasada i konzulata širom svijeta, a program je nazvan "služba specijalne kolekcije", navodi Rojters.

"Nadgledanje je intenzivno i dobro organizovano i nema nikakve veze sa odbijanjem terorista", piše "Špigl".

Špijuniranje SAD je vruća tema u Nemačkoj imajući u vidu da se sljedećeg meseca održavaju parlamentarni izbori u toj zemlji, a pojedini izvještaji ukazuju da su njemački obavještajci sarađivali sa američkim kolegama u špijuniranju.

Afera sa špijuniranjem mogla bi da utiče na njemačke birače da o svemu daju svoje mišljenje ukoliko se ispostavi da je kancelarka Angela Merkel znala mnogo više o toj saradnji nego što tvrdi.

 

 

Portal Analitika