Društvo

LGBT Forum Progres: LGBT zajednica je društveno i životno ugrožena

25cimbaljevic
I
z LGBT Forum Progresa smatraju da je Crna Gora napravila napredak u razvijanju odgovarajućih politika, a potvrda toga je usvajanje Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori. No, iz te NVO organizacije ističu da su nezadovoljni što nijedan organ nije podnio krivične prijave i tužbe zbog, nasilja, mržnje i povrede ravnopravnosti u Budvi.

LGBT Forum Progres: LGBT zajednica je društveno i životno ugrožena
Portal AnalitikaIzvor

- Pri pripremi i organizovanju prvog Prajda organizator se suočio s brojnim opstrukcijama i problemima. Otpor su pružali u institucijama sistema ali i u političkim partijama i građanskim strukturama. Jedan broj političkih partija, i njihovih lidera, politički se nekorektno izjašnjavao o održanoj Povorci. Neki od njih su i netačno predstavljali zahtjeve LGBT zajednice. To je doprinijelo podgrijevanju atmosfere linča što je dodatno povećalo mržnju i nasilje prema LGBT zajednici, smatraju u ovoj organizaciji.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika navodi se da je LGBT Forum Progres inicirao nedavno dijalog s jednim brojem političkih autoriteta. Među prvim, zatražen je razgovor s Miodragom Lekićem, vodećim liderom Demokratskog fronta, a najvili su razgovor sa vjerskim liderima, liderima civilnog društva ali i rektorima Univerziteta.

- Za sada nijedan organ, koji na to ima pravo, po sopstvenoj inicijativi i službenoj dužnosti nije podnio krivične prijave i tužbe zbog nasilja, mržnje, diskrimnacije i povrede ravnopravnosti u Budvi. Izostale su i pritužbe zbog diskriminacije i ponižavajućeg tretmana, posebno protiv vlasnika pojedinih ugostiteljskih objekata i vjerskih službenika, ističu iz LBGT Forum Progres.

Državni tužioci su u slučaju prve Povorke ponosa, i događaja nakon nje, potpuno zakazali, smatraju u LGBT Forum Progresz, što, kako tvvrde, ozbiljno dovodi u pitanje organizaciju ostalih najavljenih povorki ponosa u ovoj godini.

- Dugoročno ekstremnu mržnju i nasilje prema LGBT osobama nije moguće spriječiti vođenjem prekršajnih postupaka. Dosadašnja praksa pokazuje da se nasilje istih osoba prema LGBT osobama ponavlja kao i da im Vijeće za prekršaje smanjuje novčane kazne po prvobitnim rešenjima. Sve smo bliže ocjeni da državno tužilaštvo ignoriše nasilje i da homofobno u radu. Cijenimo da je napokon vrijeme da neko u ovoj zemlji i krivično odgovara zbog nasilja nad LGBT osobama. Snaga i ozbiljnost crnogorske države dodatno se može potvrditi, ili devalvirati, kroz efikasnost njenog pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Iz ove NVO poručuju da se članovi i rukovodstvo LGBT Foruma Progres osjeća se potpuno ugroženo.

- Postaje nemoguće izaći na ulicu. LGBT Forum Progres ima ozbiljne, i opravdane, primjedbe na kvalitet i ozbiljnost traženih analiza rizika bezbjednosti. Odbacujemo zvanične tvrdnje o sigurnosti u prostorima u kojima živimo ili radimo. Registrujemo grupne napade na govornike s Povorke i u objektima u kojima oni stanuju. Sloboda kretanja i socijalni život, van Podgorice, postao je nemoguć. Registrovali smo postojanje i navijačkih grupa, posebno na području Bara, koje organizovano navode i premlaćuju LGBT osobe. Povećan je i broj homofobnih grafita. LGBT Forum Progres do sada je prijavio oko 120 slučajeva koji se odnose na nasilje i govor mržnje nakon Povorke, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika