Abiznis

PKCG: Reakcije potrošača na domaće proizvode su veoma pozitivne

25Lovcen
A
firmacija crnogorskih proizvoda u svijesti potrošača u narednom periodu zavisiće od toga u kolikoj mjeri će domaće firme stvarati proizvode koji će bolje od drugih zadovoljavati potrebe i želje korisnika, ocijenjeno je iz Privredne komore PKCG.

PKCG: Reakcije potrošača na domaće proizvode su veoma pozitivne
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Sektora za analize i istraživanja PKCG Nina Drakić smatra da će afirmacija domaćih proizvoda zavisiti i od njihove cjenovne konkurentnosti, dostupnosti i promocije.

„Potrošači kupuju proizvode čije osobine cijene, čija cijena odgovara pruženom kvalitetu, koji su im lako dostupni i o kojima znaju dovoljno“, kazala je Drakić agenciji MINA-business.

Ona je dodala i da istraživanja PKCG pokazuju da su reakcije potrošača na domaće proizvode izrazito pozitivne, jer građani vjeruju da crnogorski prehrambeni proizvodi imaju potreban kvalitet, zbog čega im daju prednost prilikom kupovine.

Drakić je navela i da procesi globalizacije krajnje relativizuju pojmove „naše“, „domaće“ i „strano“, posebno kada su u pitanju privredne aktivnosti i tržišni tokovi.

„U ostvarivanju želja i potreba, potrošači donose odluke o kupovini opredijeljeni kvalitetom i drugim svojstvima proizvoda, a ne prvenstveno zemljom porijekla. Naravno, destinacija je važna, ali ne iz patriotskih razloga, već usljed svijesti o brendu koja u savremenim uslovima predstavlja glavno izvorište konkurentnosti“, rekla je Drakić.

Ona je saopštila da se zbog toga prednost daje francuskim, a ne crnogorskim vinima, njemačkim, a ne nekim drugim automobilima .

„To nije zato što neko voli Francusku ili Njemačku, već zato što su oni u svijesti potrošača ustoličeni kao najviši kvalitet“, objasnila je Drakić.

Kada je riječ o Crnoj Gori, posebno u segmentu hrane i pića, proizvodi domaćih firmi, prema njenim riječima, imaju veće tržišno učešće od uvoznih.

„Čudni izuzetak je voda za piće, ali je to pitanje ograničenih materijalnih mogućnosti u tržišnom nastupu proizvođača, a ne kvaliteta domaćih voda“, kazala je Drakić.

MINA-business

Portal Analitika