Svijet

Klaus: EU nije zainteresovana da sada prihvati nove zemlje

2408Klaus
B
ivši predsjednik i premijer Češke Vaclav Klaus izjavio je za makedonske medije da zemlje zapadnog Balkana ne treba da žurie u Evropsku uniju, već da prije ulaska urede svoj politički, ekonomski i socijalni sistem, prenosi agencija Anadolija.

Klaus: EU nije zainteresovana da sada prihvati nove zemlje
Portal AnalitikaIzvor

- Balkanski lideri mogli bi da naprave veliku grešku pokušavajući što prije da pristupe u EU. To bi bila tragična greška i nikome ne bih preporučio da je napravi. Brzi ulazak u EU je pogrešna ideja - kazao je Klaus.

Prema njegovim riječima, u interesu država Balkana je da se razviju politički, ekonomski i socijalno, kako bi bili spremni za ulazak u EU.

Na pitanje kako vidi budućnost Balkana, istakao je da smatra da EU nije zainteresovana niti sposobna da u ovom trenutku prihvati nove zemlje.

- Češka snažno podržava balkanske države na putu prema EU, ali moram vam reći da trenutno ne postoji ozbiljna rasprava oko proširenja EU – izjavio je Klaus.

Istakao je da nije siguran da li će EU u sadašnjem obliku uopšte postojati u budućnosti pošto se, po njegovom mišljenju, Evropa drastično mijenja u negativnom smislu, naglasivši da EU „pati od nedostatka demokratije“ i da građani nemaju šansu da utiču na odluke koje donose evropski političari.

- Mislim da mnoge nadležnosti treba da budu vraćene na evropske države, kojima treba prepustiti da same donose odluke koje ih se tiču - rekao je Klaus.

Foto: koerber-stiftung.de

Portal Analitika