Zanimljivosti

Nekoliko korisnih savjeta kako da ubrzate metabolizam

vjezbesklakoviuok
Mnogi od nas imaju spor metabolizam. To može biti uzrok što teško gubite kilograme, a lako dobijate na težini. Spor metabolizam može da vas lako zamori, time što ne uživate u svemu što vam život nudi. Međutim, ima i dobrih stvari. Možete lako ubrzati vaš metabolizam, ako znate kako.

Nekoliko korisnih savjeta kako da ubrzate metabolizam
Portal AnalitikaIzvor

1.Svako jutro intenzivan trening – Medicinski stručnjaci preporučuju da svako jutro posvetite bar pet minuta intenzivnom vježbanju. Vježbanje može biti veoma lako. I dopinijeće vam da zračite enegijom cio dan. Primjeri: Trčanje u mjestu, skakanje i iskorak. Naravno, ako imate u kući spravu za trčanje, trčite na njoj. Puls se ubrza za pet minuta, a umiri za dva minuta.

2.Jedite začinjenu hranu – Topli začini kao što su kari, aleva paprika, crni biber, kumin i drugi pomažu u jačanju metabolizma. Kao i u pročišćavanju organizma. Postoje i drugi „vrući“ začini koji blagotvorno reaguju na metabolizam. U tu grupu spada cimet, kardamon, đumbir, oraščić i drugi. Pokušajte da dodate ove začine u vašu supu, stavite na pomfrit, dinstana jela i sva ostala. Kari odlično ide u neke vrste salata, kao na primjer u kinoa salatu. Oni koji vole ukus cimeta u kafi, svako jutro dodajte cimet u vodu prije nego što je skuvate.

3.Pijte dosta vode – Voda magično djeluje na metabolizam i pročišćavanje organizma. Počnite da pijete puno vode i vaš organizam će se ubrzati, jer metabolički proces traži vodu kao gorivo za rad metabolizma.

morskipluok4. Obogatite vaš organizam mineralima – Da bi metabolizam efikasno i redovno funkcionisao, trebaju vam selen, cink, bakar i joda. Međutim, naša ishrana je izuzetno slaba i nije obogaćena ovim važnim mineralima. Da biste obogatili vaš organizam mineralima, jedite više morskih plodova i oraha.

5.Nikada ne preskačite doručak – Ponovo se vraćamo na ovu temu koja je veoma bitna – doručak. Nažalost, u o ovom brzom svijetu u kojem živimo mnogi od nas imaju naviku da preskoče doručak ili jedu s nogu, što svakako nije dobro. Ta brzina i tenzija se odražava na naš organizam i metabolički sistem. Uvjek jedite zdrav doručak. Ovo uključuje jaja, koja su obogaćena proteinima, kao i antioksidanasa.

6.Nemojte jesti kasno – Većina nas pojede više hrane za večeru, nego za doručak. Takođe, većina ima naviku da jede slatkiše pred spavanje, što nije dobro. Hrana kasno uveče je glavni krivac zbog kojeg vam je organizam u blokadi. Pokušajte da više jedete u toku dana, a manje poslije 19 sati. Savjet: pokušajte da ne jedete najmanje 3 sata prije spavanja.

7.Izgradite više mišićnih masa – Trening sa tegovima nije samo za one koji žele da postignu izgled bildera. Dobijanje mišićne mase treba da bude dio svih fitnes programa. Ne morate da se učlanjujete u fitnes program ili kupovati fensi tegove, možete da napravite sami kućnu teretanu sa vašim programom. Nekoliko flaša napunjene vodom mogu da zamijene tegove za ruke. Takođe, možete iskoristiti velike gumene trake (nijesu skupe, možete ih kupiti u nekom sportskom centru) koja će vam koristiti kao otpor vašim nogama u izgradnji veće mišićne mase.

izvor: blic.rs

 

Portal Analitika