Zanimljivosti

Memorijski mag otkrio trik za savršeno pamćenje

filcembersuok
Pamćenje redosleda karata u špilu i niza binarnih brojeva glavne su discipline na godišnjem takmičenju u memoriji koje se održava u Londonu. Fil Čembers, predsjednik žirija i stručnjak za tehnike pamćenja i učenja, pred kojim se nadmetalo 10 finalista, otkrio je za Dejli mejl male trikove vrhunskog pamćenja, prenijeli su mediji.

Memorijski mag otkrio trik za savršeno pamćenje
Portal AnalitikaIzvor

Vježbanje memorije trenutno je najpopularnija zabava među intelektualcima širom svijeta. Na godišnjem otvorenom šampionatu u pamćenju u Londonu takmičari su se našli pred rigoroznim testovima koji su obuhvatali pamćenje redosljeda što većeg broja karata u špilu, ili liste binarnih brojeva.

Čembers, koji je bio na glavni sudija, otkrio je nekoliko insajderskih trikova za pamćenje zahvaljujući kojima majstori dobre memorije uspijevaju da zapamte hiljade i hiljade dvocifrenih brojeva.

- Prvo treba da prestanete da gledate na brojeve kao na brojeve i da počnete da u njima gledate svakodnevne predmete jer ćete ih tako lakše zapamtiti. Da biste to naučili, koristite karte za igranje umjesto brojeva i onda dodajte neke osobine kartama. Na primjer, as je jedan, ostale se ređaju po redu. Žandar bi mogao da bude 10, dama 13, a kralj 14 - kaže Čembers.

princezazapamcenjeuokPovezivanje karata i inicijala slavnih

Drugi metod je, nastavlja on, da prebacite imena karata u inicijale slavnih ličnosti. Na primjer, "kec srce" (ace of hearts) pretvara se u “AH”, što bi moglo da bude skraćenica za Adolfa Hitlera.

Ovaj metod može da ide i korak dalje, i da se svakoj karti dodijeli lik neke poznate ličnosti, radnje ili predmeta. To omogućava da se karte spoje tako da formiraju duže brojeve, a to pomaže da se zapamte duže priče. Ako je redosljed karata dama herc - četvorka herc - kec tref, Čembers, na primjer, predlaže da se princeza Dajana poveže sa "damom", Nil Dajmon sa četvorkom, dok je "kec tref" podsjetnik za Tajgera Vudsa i golf palicu.

Čembers potom kreira priču: Princeza Dajana je upoznala Nila Dajmonda kad su išli da gledaju Tajgera Vudsa kako igra golf.

Ovaj metod omogućava dovoljno varijabli da se zapamte stotine brojeva, a trenutni rekord drži Ben Prajdmor, koji zna napamet da poređa 1.456 karata.

foto: blic.rs

 

 

Portal Analitika