Politika

Vuković: Ako se ne dogovorimo u radnoj grupi, nećemo ni u parlamentu

1606vukovicmisko
Poslanik Demokratske partije socijalista i član radne grupe o vraćanju povjerenja u izborni proces Miodrag Vuković kaže za Pobjedu kako očekuje da ovo skupštinsko tijelo ponudi jedinstven prijedlog o izbornom zakonodavstvu.

 Vuković: Ako se ne dogovorimo u radnoj grupi, nećemo ni u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Vuković kaže kako je teško očekivati da se ide sa alternativama. „Ako se ne usaglasimo u radnoj grupi onda nema saglasnosti ni u parlamentu. Time narušavamo onaj princip koji je do sada bio obilježje rada na zakonima iz ove oblasti. Ne mogu ni da pretpostavim šta bi značilo da se ide sa alternativama. Ako je jedno rješenje dobilo većinu u radnoj grupi, ići sa sa alternativom znači ići sa predlogom koji nijesu prihvatili drugi članovi, računajući da će to prihvatiti njihov poslanički klub u parlamentu. Mislim da ćemo se dogovoriti oko svih rješenja- ocijenio je poslanik DPS-a.

Prema mišljenju Vukovića, bolje je ići sa „skromnijim obimom izmjena koje neće dijeliti radnu grupu“. - Praksa je da propise iz oblasti izbornog sistema, vezano za normativno rješenje izbornih procedura, predlažu poslanici i da se usvajaju u parlamentu konsenzusom. Jer, bilo bi loše preglasavati- kazao je Vuković.

Uslov tome je, smatra on, zadržavanje visokog stepena međusobne tolerancije, razumijevanja za drugačiji stav, kao i insistiranje na činjenicama i argumentima koje imaju pravnu opravdanost.

- A ne na isključivim političkim, da ne kažem politikantskim zahtjevima, čime se derogira norma i zakon, uvodi svojevrsan nered umjesto da unaprijedimo i obezbijedimo uslove za podizanje nivoa povjerenja u izborni proces- ocijenio je Vuković.

Radna grupa za izgrađivanje povjerenja u izborni proces trebalo bi da, početkom naredne sedmice, predloži nacrt izbornog zakona. Ovo skupštinsko tijelo radi čitavog ljeta, ali još nijesu uspjeli da usklade način na koji bi trebalo urediti rad i organizaciju Državne izborne komisije.


 

 

Portal Analitika