Politika

Kaluđerović: Vlada drsko gazi Ustav

velizar
Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović optužio je juče Vladu iministarstvo pravde da gaze Ustav i princip ustavnosti i zakonitosti najavama da neće ispoštovati rok za predlaganje rokova o sudovima, Sudskom savjetu, tužilaštvu i Ustavnom sudu. To je saopštio komentarišući izjavu pomoćnice ministra pravde Branke Lakočević, koja nije željela da prejudicira da li će Vlada ispoštovati rok da do kraja mjeseca Skupštini predloži pomenute zakone.

Kaluđerović: Vlada drsko gazi Ustav
Portal AnalitikaIzvor

Kaluđerović je za “Dan” kazao da je skandalozno to što Ministarstvo pravde u ime Vlade nedjelju dana prije roka najavljuje da neće moći da izvrši ustavnu odredbu.

- Neprihvatljivo je i neshvatljivo da Vlada, kao državni organ sa najjačim ustavnim ovlašćenjima, demonstrira političku osionost i klasično gaženje principa ustavnosti izakonitosti tako što najavljuje da neće da poštuje norme Ustava kada je u pitanju predlaganje pomenutih zakona. Gaženje principa ustavnosti i zakonitosti sprovodi se u sferi pravosuđa izuzetno značajnoj za neophodne ukupne reforme- upozorava Kaluđerović.

Naglasio je da primjena ustavnih reformi uslovljena usvajanjem pomenutih zakona, usklađenih sa amandmanima na najviši pravni akt I to u predviđenim rokovima.

- Očigledno Vlada na držak i neprihvatljiv način demonstrira namjeru da se postojeće, izuzetno loše i neregularno stanje u pravosuđu ne mijenja. Podsjećam da u vrhovnom državnom tužilaštvu imamo v.d. stanje i da je predsjedniku Vrhovnog suda istekao mandat. Imamo Ustavni sud, čiji je rad inače okvalifikovan kao politički obojen, a izgubio je svaki kredibilitet poslije skandaloznih izjava pojedinih sudija povodom ustavnih promjena, kada su poslanike uporedili sa kriminalcima koji su izvršili atentat na tu sudsku instancu - podvukao je Kaluđerović.

Smatra da sve ovo ukazuje da je neophodno u najkraćim rokovima ići primjenom ustavnih amandmana.

Sjednica Skupština na kojoj treba da budu usvojeni pomenuti zakoni, usklađeni sa nedavnim ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa, mora biti održana najkasnije do 14. septembra.

 

Portal Analitika