Svijet

Kako odreagovati ako pozove papa

ovofranjouok
Papa Franjo, koji je očarao ljude širom svijeta svojom jednostavnošću i smislom za humor, ima običaj da ponekad lično pozove one koji mu napišu pismo, a italijanska štampa savjetuje da se u tom slučaju treba ponašati krajnje prirodno.

Kako odreagovati ako pozove papa
Portal AnalitikaIzvor

Papa voli da pozive obavlja na "staromodan" način, fiksnim telefonom i to lično, a one koje je do sada pozvao najviše je iznenadilo to što je razgovor započeo krajnje jednostavno rečima: "Ovdje papa", prenijeli su mediji.

Pošto je u martu izabran da predvodi Rimokatoličku crkvu, Franjo je, navodno, pozvao kiosk u Buenos Ajresu gde je kupovao novine da bi otkazao dnevnu narudžbinu i svog obućara kako bi mu rekao da se ne muči da napravi crvene papske cipele, već da nastavi da mu pravi običnu crnu ortopedsku obuću, navodi AP.

Papa je od tada zvao i jednog Italijana čiji je brat poginuo i jednu Kolumbijku koja radi u Rimu kako bi joj zahvalio za knjigu.

Nakon što je ove nedjelje pozvao jednog 19-godišnjeg studenta koji mu je napisao pismo, vodeći italijanski dnevni list "Korijere dela sera" na naslovnoj strani je objavio savjete kako da započnemo razgovor sa poglavarom Rimokatoličke crkve i šta nikako da ne radimo.

Poznati humorista i kolumnista tog lista Bepe Severnjini savjetuje da onaj koga papa pozove najprje sasluša šta mu poglavar Rimokatoličke crkve kaže, a da zatim govori, i ako bude u mogućnosti tokom razgovora, da strastvenog ljubitelja fudbala pita o nedavnoj prijateljskoj utakmici između Italije i Argentine.

- Uvjek pitajte za zdravlje Benedikta XVI, njegovog prethodnika, to će ga učiniti srećnim - savjetuje Severnjini, ističući i da treba izbjegavati osjetljive teme kao što su politika i skandali u Vatikanu i da ne treba tražiti nikakve usluge.

Papu, iako sam insistira na korišćenju neformalnog "ti" u razgovoru, treba oslovljavati sa formalnim "Vi", ali ne treba pretjerivati sa titulama poput "veličanstveni".

Severnjini na kraju navodi i to da ne treba mnogo brinuti o tome šta da kažemo ako nas papa pozove, već da samo treba da budemo prirodni i ne smetnemo s uma to da bi "papa, da je htio da se dosađuje, pozvao nekog od ministara".

Izvor: tanjug, 24 sata.rs

 

 

Portal Analitika