Svijet

SAD: Bez američkih trupa u Siriji

bijelakuca
B
ijela kuća je potvrdila danas oprezan stav predsjednika Baraka Obame povodom sirijske krize, saopštivši da se ne očekuje slanje američkih trupa u Siriju.

SAD: Bez američkih trupa u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Obama je ranije više puta rekao da ne treba očekivati da Amerika interveniše kopnenim trupama.
Portparol Bijele kuće Džoš Ernest ponovio je taj stav u razgovoru sa novinarima koji prate autobusku turu predsjednika po Njujorku i Pensilvaniji.
Obama je danas rekao da njegova zemlja mora oprezno da nastupi u vezi sa očiglednom upotrebom hemijskog oružja u Siriji.
Lider SAD je u intervjuu za CNN ocijenio da je oprezan kada je u pitanju mješanje njegove zemlje u složene međunarodne sporove, ističući cijenu u ljudstvu, kao i finansijsku cijenu koju bi Amerika mogla da plati.
"Veoma smo zabrinuti zbog onoga što vidimo (upotrebe hemijskog oružja)", rekao je Obama, ali je na pitanje novinara da li je Sirija prešla crvenu liniju koju je on postavio prije godinu dana, američki predsjednik izrazio oprez.
"Ako SAD krenu i napadnu drugu zemlju bez mandata UN i bez čvrstog dokaza koji mogu da pokažu, onda se postavlja pitanje da li to dozvoljava međunarodno pravo i da li imamo koaliciju koja bi to izvršila", zapitao se Obama.
On je ocjenio i da su pretjerana mišljenja da SAD mogu da riješe kompleksne probleme Sirije vezane za vjersko sektaško nasilje.
Obama je pozvao sirijskog lidera Bašara al Asada da dozvoli punu istragu inspektora UN oko upotrebe hemijskog oružja, ali je priznao i da ne očekuje saradnji vlasti u Damasku povodom tog pitanja.

 

Portal Analitika