Svijet

Putin lično zaprijetio Ukrajini

putin
R
uski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će, ukoliko Ukrajina potpiše sporazum sa EU, Carinska unija Rusije, Bjelorusije i Kazahstana razmotriti usvajanje zaštitnih mjera.

Putin lično zaprijetio Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko naši susjedi krenu ka značajnoj liberalizaciji carinskog režima sa EU onda će ukrajinsko tržište biti preplavljeno proizvodima čiji su kvalitet i cijena dosta dobri", rekao je ruski predsjednik Putin i dodao da će time ukrajinski proizvodi biti potisnuti sa tržista te zemlje.

"Tada će države Carinske unije morati da razmisle o zaštitnim mjerama, takva mogućnost postoji", kazao je Putin, javile su ruske novinske agencije. 
Putin je dodao da će ukrajinska delegaciji stići u Moskvu naredne sedmice kako bi se razgovaralo o mogućnosti da Ukrajina potpiše sporazum sa EU i posljedicama tog poteza. 
"Naredne sedmice naše ukrajinske kolege će doći u Moskvu kako bi analizirali na međuvladinom nivou sve prijetnje vezane za ovu situaciju", istakao je Putin. 
Ukrajinski premijer Mikola Azarov otputovaće u Moskvu na razgovore sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom u ponedeljak, rekao je portparol Medvedeva za AFP. 
Oštro upozorenje Putina dolazi u trenutku kada se Kijev priprema da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU na samitu u Vilnjusu u novembru. 
Ruski predsjednik je ranije ove godine izjavio da bi Ukrajina, ukoliko se pridruži Carinskoj uniji, godišnje imala korist u vrijednosti oko devet milijardi dolara, zbog većeg prihoda od izvoza svojih proizvoda i drastično niže cijene ruskog gasa.

(b92)

Portal Analitika