Društvo

Na Grahovu otkriven spomenik devetorici Petrovića

2308spomenik_grahovo
N
a Grahovu je danas, ispred crkve Sv. Đorđija, otkriven spomenik devetorici Petrovića koji su u avgustu 1836. godine poginuli u bici na Čelinskom potoku. Spomenik, koji je otkrivan u okviru proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, podigli su SUBNOR, Vlada Crne Gore i Fondacija „Petrović" u saradnji sa bratstvom Kovačevića.
Na Grahovu otkriven spomenik devetorici Petrovića
Portal AnalitikaIzvor


Kako se navodi u saopštenu Ministarstva kulture, spomenik devetorici Petrovića otkrio je ministar kulture prof.

Branislav Mićunović

. Na svečanosti je govorio i princ

Nikola Petrović,

sekretar Organizacionog odbora i

Slobodan Mirjačić

.



"Danas otkrivamo spomenik devetorici Petrovića-Njegoša, koji su poginuli u bici na Grahovu 1836. godine. Među njima su rođeni brat mitropolita Petra II (Joko) i rođeni brat knjaza Danila (Stevan). Danas im Crna Gora odaje počast i iskazuje poštovanje. To je ujedno počast i poštovanje za ideju crnogorske slobode i nezavisnosti zbog koje su dali život, i počast i poštovanje za veliku dinastiju Petrović-Njegoš, koja je ugradila sebe u ostvarivanju te ideje. Ne znam da li se još negdje dogodilo da devet članova vladajuće porodice pogine u jednom danu, boreći se za ovu ideju? To su Petrovići-Njegoši, to je Crna Gora. O takvim Petrovićima i takvoj Crnoj Gori svjedočiće ovaj spomenik", kazao je Mićunović.



On je podsjetio da su u vrijeme kada je devet Petrovića poginulo u bici protiv turske vojske, teritoriju države Crne Gore činile su samo četiri nahije i četvoro Brda.



"Tadašnja Crna Gora željela je da pod svoje državno okrilje vrati teritorije koje su joj ranije pripadale i koje su joj silom oduzete. Jedna od oblasti koje je željla da vrati, bilo je i Grahovo. Tako se na Grahovu 1836. godine našao crnogorski odred, i u njemu devet Petrovića. Boreći se s turskom vojskom, oni su svoje živote priložili toj velikoj crnogorskoj državnoj misiji. Ovaj spomenik svjedočiće o njihovoj žrtvi, i o težnjama ondašnje Crne Gore. Naravno, on će mnogo reći i o nama danas".



Ministar kulture je istakao da na osnovu spomenika koje jedno društvo podiže (ili ruši), najbolje se iskazuje njegov sistem vrijednosti i njegova svijest.



"Ako naše društvo neko bude cijenio na osnovu ovog spomenika, onda će zasigurno zaključiti da smo ostali vjerni vrijednostima i tradiciji Crne Gore, kazao je Mićunović.




Portal Analitika