Turizam

Špansku ekonomiju spašavaju strani turisti

2308madrid
A
gencija za turizam Frontour saopštila je da je u julu ove godine Španiju posjetio rekordan broj stranih turista naglasivši kako je to značajno doprinijelo rastu španske ekonomije koja posljednjih godina bilježi velike probleme, javlja agencija Anadolija.

Špansku ekonomiju spašavaju strani turisti
Portal AnalitikaIzvor

Iz Frontoura navode da je prošlog mjeseca Španiju posjetilo 7,9 miliona stranih turista, što je za oko tri posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Isti izvor navodi da je Španiju posjetilo najviše turista iz Velike Britanije, njih 1,8 miliona, zatim Francuske i Njemačke, sa po 1,2 miliona.

Takođe, prema podacima ove agencije, Španiju je u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo ukupno 34 miliona stranaca, što je 3,9 posto više u odnosu na isti period 2012. godine.

Najveći porast zabilježen je u dolasku turista iz Rusije, i to za 31 posto na godišnjem nivou.

Sektor turizma je poslije automobilskog sektora u Španiji druga najveća privredna grana. Domaći i međunarodni turizam čine oko 11 posto španske ekonomije, koja je četvrta najveća u eurozoni.

Takođe, nedavno istraživanje Eurobarometra pokazalo je da Španija neosvojivo drži prvo mjesto u srcima Evropljana kada pomisle na odmor, dok se na drugom mjestu nalazi Italija, a slijede Francuska, Austrija, Njemačka i Grčka.

Španija je druga zemlja u svijetu po broju gradova koji su proglašeni za zajedničko kulturno naslijeđe čovječanstva.

S druge strane, španska privreda konstantno slabi već dvije godine, a stopa nezaposlenosti dostigla je 26,26 posto u drugom kvartalu ove godine.

foto: spain-holiday.com

Portal Analitika