TV / Film

Četiri filma o životu Nikole Tesla

2308-tesla
I
ako je od njegove smrti prošlo 70 godina, Nikola Tesla ne prestaje da intrigira ljude širom svijeta, uključujući i reditelje koji pripremaju filmove o njegovom životu. Kako najavljuju producenti, u naredne dvije godine premijeru bi trebalo da dožive čak četiri ostvarenja o poznatom naučniku.

Četiri filma o životu Nikole Tesla
Portal AnalitikaIzvor

Početkom iduće godine, u Srbiji, Bosni i SAD snimaće se film "Tesla", u kome će glavnu ulogu tumačiti Geri Oldman (Nikola Tesla u poznim godinama) i ruski student glume Vladimir di Krupski (iz mlađih dana), prenosi "Alo".

Budžet iznosi najmanje 16 miliona dolara, a na projektu će raditi i Danijel D. Vujić, srpski producent koji živi u Americi, kao i Velimir Abramović, brat Marine Abramović.

Premijera se očekuje na Teslin rođendan 2015. godine, a priča prati Teslina naučna dostignuća, ali i ljubavni život.

Sličnu tematiku imaće i film "The Mad Scientist" (Ludi naučnik), u kome glavnu ulogu igra srpski glumac Branko Tomović, koji je rođen u Njemačkoj, a živi u Londonu.

Film će se snimati na jesen, u Srbiji i Americi, a postavku čine i Marija Karan, Mirjana Karanović (kao Teslina majka), Hristina Popović (kao njegova sestra) i drugi.

- Reč je o ekranizovanoj biografiji Nikole Tesle, koja uključuje njegov dolazak u Njujork 1884, nadmetanje sa Edisonom, prijateljstvo s Markom Tvenom i, naravno, njegove izume, objasnio je Branko Tomović za "Blic".

Krajem oktobra 2014. stiže još jedan film o legendarnom naučniku, i to pod naslovom "Vizija Nikole Tesle". Režiraće ga Džozef Sikorski, a priča će biti predstavljena iz ugla FBI agenata koji otkrivaju da je Tesla radio na razvijanju "smrtonosnog zraka".

Producentska kuća "VPR Studios Production“, na čijem je čelu Vladimir Rajačić, još odavno najavljuje početak snimanja filma čiji je radni naziv "Tesla, vladar svijeta". Producenti su još prije godinu dana izjavili da se navodno čeka Kristijan Bejl kome je ponuđena glavna uloga, ali od tada nema nikakvih novosti.

Ako i ovo ostvarenje počne uskoro da se snima, to znači da ćemo u narednih par godina moći da pogledamo čak četiri filma o životu Nikole Tesle. Međutim, neki od pomenutih filmova najavljuju se već mjesecima unazad, a još nisu odmakli sa početne tačke, pa zasad nije izvjesno kada će zaista ugledati svjetlost dana.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika