Svijet

CIA ukinula arhivu za istorijska dokumenta

2308cialogook
A
merička Centralna obavještajna agencija (CIA) zatvorila je, radi uštede u budžetu, odjeljenje koje se bavi arhiviranjem istorijskih dokumenata, objavio je danas “Los Anđeles Tajms”, prenose agencije.

CIA ukinula arhivu za istorijska dokumenta
Portal AnalitikaIzvor

Raspušteno je odjeljenje agencije koje posjeduje dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti o vrhunskim sovjetskim špijunima, o tajnoj avijaciji službe u ratu u Vijetnamu, kubanskoj raketnoj krizi i drugim najvažnijim operacijama. Poslove tog odjeljenja preuzeće odsjek koji je zadužen za zahtjeve na osnovu zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Portparol CIA-e Edvard Prajs izjavio je da su poslovi jednog sektora prebačeni u nadležnost veće sekcije „zbog veće efikasnosti i smanjenja troškova“, ali da agencija ostaje privržena javnom interesu koji se ogleda u skidanju oznake tajnosti sa važnih istorijskih dokumenata.

List, međutim, prenosi da eksperti kritikuju agenciju zbog zatvaranja odjeljenja na koje su istraživači, naučnici, pravnici i istoričari upućeni svojim poslom.

“Ovo je istinski gubitak za javnost”, rekao je Mark Zaid, vašingtonski advokat koji se često sporio sa agencijom, a njenu najnoviju odluku kao “veoma nesrećnu” ocjenjuje i profesor na Univerzitetu Kolumbija Robert Džervis.

Losanđeleski dnevnik navodi i to da budžet agencije nije dostupan javnosti, pa samim tim nije poznato ni koliku će uštedu donijeti ukidanje odjeljenja za istorijsku građu.

 

Portal Analitika