Svijet

Brazil: Hit aplikacija za nadzor partnera

2308nadzorpartneraok
B
razilci, kao i mnogi građani širom svijeta, ostali su šokirani spoznajom da su meta nadzora američkih tajnih službi. No, dok ih jedan tip nadzora šokira, drugi im se čini sasvim prihvatljiv.

Brazil: Hit aplikacija za nadzor partnera
Portal AnalitikaIzvor

Naime, aplikacija "Rastreador de Namorados" koju reklamiraju kao "privatnog istražitelja u džepu vašeg partnera" i koja se nakratko nalazila u ponudi Google Playa, postala je pravi hit u Brazilu. Riječ je o aplikaciji uz pomoć koje jednostavno možete pratiti kretanje svog partnera, pa čak i primati kopije poruka koje su poslane sa njegovog ili njenog mobtela. Postoji čak i opcija uz pomoć koje tajno možete prisluškivati razgovore.

"Brazilci su ljubomorni ljudi, to je tako. Naravno da je aplikacija postala popularna", rekla je novinarima Marsija Almeida, koja je svoj brak prekinula zbog muževe nevjere.

Otkad se pojavila u ponudi skinuta je više od 50 hiljada puta, a Google ju je uklonio jer mnogi tvrde kako je riječ o aplikaciji koja se može koristiti na daleko perfidniji način. Iako se više ne nalazi u ponudi, još uvijek se može skinuti sa službene stranice, piše hrvatski portal Index.

Firma se ograđuje od odgovornosti i tvrdi da je riječ o aplikaciji koja bi se trebala koristiti u svrhu zabave- prvo uputstvo prilikom instalacije je da aplikaciju morate instalirati uz dopuštenje svog partnera.

Mateus Grijo, 24-godišnji tvorac aplikacije, tvrdi da je nastala kao rezultat šale između njega i njegove djevojke, ali dodaje i da je ubrzo shvatio kako je riječ o pravom hitu. Aplikacija je besplatna, ali platite li dva dolara, ikona aplikacije neće biti vidljiva na mobtelu vašeg partnera ili partnerke.

Portal Analitika