Svijet

Mubarak napustio zatvor

mubarak
H
osni Mubarak
napustio je zatvor Tora u Kairu u specijalnom medicinskom helikopteru i prebačen je u vojnu bolnicu, javlja BBC.

Mubarak napustio zatvor
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje se da će da bude u kućnom pritvoru, kako i je i najavio premijer Egipta Hazem el- Beblavi.

Egipatsko tužilaštvo je ranije danas i zvanično naložilo puštanje na privremenu slobodu bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, javljaju mediji. Taj nalog je stigao u zatvor u Tori, na jugu Kaira, ali će Mubarak nakon oslobađanja biti u kućnom pritvoru.

Premijer Egipta Hazem el-Beblavi saopštio je da je naredio da bivši predsjednik, po izlasku iz zatvora, u kojem je proveo više od dvije godine, bude stavljen u kućni pritvor.

Međutim, visoki egipatski bezbjednosni zvaničnici naveli su da će Mubarak vjerovatno biti najprije prebačen u vojnu bolnicu.

Egipatske vlasti strahuju da bi njegovo oslobađanje moglo da poveća napetosti u zemlji, koja je već u krizi, poslije vojnog udara u kojem je srušen islamistički predsjednik Mohamed Morsi 3. jula. i gdje je uvedeno vanredno stanje poslije krvavih sukoba snaga bezbjednosti sa Morsijevim pristalicama.

Mubarak je u ponedjeljak oslobođen optužbi za korupciju ali ga čeka ponovljeno suđenje za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom pobune u Egiptu 2011. godine u kojoj je svrgnut s vlasti. Ponovljeno suđenje biće nastavljeno u nedjelju, 25. avgusta. (B92)

 

Portal Analitika