Svijet

Preminuo promoter Bitlsa Sid Bernstajn

2208sidbernstajnok
S
id Bernstajn
, koncertni promoter koji je doveo Bitlse u Ameriku, umro je u Njujorku u 95. godini, javljaju američki mediji.

Preminuo promoter Bitlsa Sid Bernstajn
Portal AnalitikaIzvor

Bernstajn je organizovao legendarni koncert Bitlsa na „Shea” stadionu 1965., što je bio prvi stadionski rok koncert. Organizovao je i prvu američku turneju slavne liverpulske četvorke 1964. godine, uključujući i njihove nastupe u Karnegi holu.

Bernstajn je dio Drugog svjetskog rata proveo u Engleskoj i po povratku u Ameriku nastavio je da prati britanske medije i zbivanja u toj zemlji. Čitajući o sve većoj “bitlmaniji” na ostrvu, nagovorio je menadžera Bitlsa Brajana Epstajna da promoviše njihova dva koncerta u Karnegi holu, iako, po njegovim riječima, do tada nijednom nije čuo što sviraju.

Zahtjev za ulaznicama bio je toliki da su Bitlsi mogli da rasprodaju pedeset uzastopnih koncerata u toj dvorani. To je motivisalo Bernstajna da im sljedeće godine dogovori nastup na “Shea” stadionu.

Bernstajn je kasnije u Ameriku doveo i neke druge britanske bendove, uključujući i Roling Stonse. Organizovao je i koncerte američkih zvijezda poput Frenka Sinatre, Rej Čarlsa i Džimija Hendriksa.

Od 1976. do 1979. pokušavao je da nagovori Bitlse na ponovno okupljanje za humanitarne svrhe, ali mu to nije pošlo za rukom.


Portal Analitika