Abiznis

Kompanija iz Emirata zainteresovana za kupovinu Kroejša erlajnsa

2208croatia_airlinesok
E
tihad ervejz (Airways) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je, nakon investiranja u nacionalnu kompaniju Er (Air) Serbia, zainteresovan i za kupovinu 49 odsto dionica Kroejša erlajnsa (Croatia Airlines) i stvaranje novog avioprevoznika u Slovačkoj.

Kompanija iz Emirata zainteresovana za kupovinu Kroejša erlajnsa
Portal AnalitikaIzvor


Zagrebački mediji pišu da će hrvatska Vlada najkasnije do 15. oktobra raspisati tender za prodaju dionica Kroejša erlajnsa, a na prodaju će navodno ponuditi 49 odsto dionica te kompanije, prenosi Biznis.ba.



Potencijalni kupci su jedna kineska kompanija, indonezijska nacionalna kompanija i novi JAT-ov partner Etihad, koji je nedavno kupio 49 odsto dionica avioprevoznika iz Srbije.



U Indoneziju već krajem mjeseca putuje hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji će se u Džakarti sastati s ministrima i čelnim ljudima nekoliko kompanija iz područja saobraćajne infrastrukture.



Uprkos takvoj namjeri, ekonomski analitičari i sindikalci u Hrvatskoj upozoravaju na opasnost od prodaje preostalog nacionalnog blaga.



Istovremeno iz Slovačke stižu vijesti kako bi ta država mogla uskoro dobiti novog nacionalnog avioprevoznika, uz potvrdu kako je za ulazak na to tržište ozbiljno zainteresovana kompanija Etihad ervejs.



Oblik buduće saradnje još nije konačno dogovoren, ali Bratislava je za arapske aerolinije, kako pišu tamošnji mediji, strateški grad, iz kojeg će im se otvoriti nebo u cijeloj Evropskoj uniji (EU).



Za sada je sve samo u fazi nezvaničnih pregovora, a jedna od mogućnosti predviđa i da Etihad dobije bolje uslove od konkurencije za vanevropske zemlje.



Konačni rezultat doznaće tek poslije zvaničnih pregovora, koji će početi u oktobru, a sastavni dio pregovora će biti ne samo putnički, nego i teretni promet.



Osim osnivanja zajedničke kompanije s JAT ervejsom i namjera za ulazak na hrvatsko i slovačko nebo, Etihad je nedavno pokušao ući i u Česke aerolinije, ali se povukao, pa je u tu kompaniju investirala Korea Er.

tekst: mina, foto: secretdalmatia.wordpress.com

Portal Analitika