Abiznis

POPOVIĆ: DRI i Perišić da ostvare punu saradnju u postupku revizije dugova KAP-a

2208zdenkapopovicok
U
tvrđivanje pravog stanja potraživanja i dugovanja KAP-a zadatak je od najvećeg značaja za ekonomiju Crne Gore u cjelini, ocijenila je poslanica SNP-a Zdenka Popović.

POPOVIĆ: DRI i Perišić da ostvare punu saradnju u postupku revizije dugova KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

 

- Polazeći od izuzetnog značaja ovog pitanja, kao i činjenice da je pokrenut stečajni postupak u KAP-u, SNP poziva stečajnog upravnika KAP-a i Državnu revizorsku instituciju da, u okviru svojih nadležnosti, ostvare punu saradnju i koordinaciju u postupcima revizije dugova i poslovanja KAP-a od njegove pivatizacije 2005.godine, kao i u donošenju akata o priznanju duga KAP-a prema njegovim povjeriocima - naglasila je Popović u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Zaključcima Skupštine Crne Gore od 30. aprila ove godine zatraženo je da DRI izvrši reviziju dugova KAP-a, kao i reviziju poslovanja KAP-a od dana preuzimanja od strane CEAK-a.

- SNP naglašava da otvaranje stečaja u KAP-u i nesporna zakonska nadležnost stečajnog upravnika da odlučuje o priznanju dugova KAP-a prema njegovim povjeriocima, ni u kom vidu ne dovodi u pitanje pravo i obavezu DRI da, kao vrhovni organ državne revizije, realizuje postupak revizije dugova i poslovanja KAP-a. Naprotiv, smatramo da aktivnost DRI koju je i Skupština tražila upravo zbog zabrinutosti od teških posljedica koje problematika KAP-a može donijeti javnim finansijama i ukupnoj ekonomiji Crne Gore, treba da bude dobrodošla za sve subjekte, uključujući i stečajnu upravu KAP-a i sve njegove povjerioce - ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, stručni i sveukupni autoritet DRI, kao vrhovnog organa državne revizije, treba svojim nalazom i mišljenjem da otkloni sve sumnje u pogledu realnosti i iznosu dugova KAP-a prema svakom povjeriocu pojedinačno, „kao i ozbiljne sumnje koje je i SNP godinama javno iznosila da je strani partner kao većinski vlasnik KAP-a, neregularnim transakcijama oštetio KAP i ekonomiju Crne Gore za više stotina miliona eura“.

- Za DRI i stečajnu upravu KAP-a nema prečeg posla od prethodno navedenog. Za bilo kakav eventualni izgovor koji bi odlagao navedenu aktivnost nema ni osnova, ni opravdanja. Odlaganje bi samo dalo razlog za ozbiljnu sumnju da postoji pritisak iz vrha vlasti da se u proces najozbiljnije revizije dugova i poslovanja KAP-a ne uđe, kako bi pojedinci koji su upravo najodgovorniji za ovakvu privatizaciju KAP-a i katastrofalno teške posljedice koje su iz nje nastupile po ekonomiju Crne Gore, izbjegli svoju ličnu odgovornost - zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika