Svijet

UN bez zahtjeva o istrazi o upotrebi hemijskog oružja

2208-un-zgrada
S
avjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) saopštio je, nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, da je neophodno pojasniti izvještaje o navodnom napadu hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, ali nije zatražio sprovođenje istrage u kojoj bi učestvovali istražitelji UN koji se trenutno nalaze u Siriji.

UN bez zahtjeva o istrazi o upotrebi hemijskog oružja
Portal AnalitikaIzvor

Sirijska opozicija tvrdi da su vladine snage ubile stotine civila u napadima hemijskim oružjem, što su vlasti oštro demantovale.

- Postoji jaka zabrinutost među članicama Savjeta o optužbama i opšti utiskak da mora da postoji pojašnjenje o onome šta se desilo i da situacija treba pažljivo da se prati, rekla je ambasadorka Argentine pri UN Maria Kristina Perseval novinarima, nakon hitnog sastanka Savjeta bezbednosti koji je bio zatvoren za javnost.

Kako prenosi Tanjug Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj UN Ake Selstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, istraži ovaj incident što je prije moguće.

Diplomate UN su, međutim, rekle da su se Rusija i Kina usprotivile formulaciji kojom bi se zahtijevala istraga UN, prenio je Rojters.

Sirijska opozicija optužila je režim lidera Bašara al Asada da je njegova vojska u srijedu upotrebila hemijsko oružje u napadu na pobunjenike u predgrađima prijestonice i da je tom prilikom poginulo čak do 1,3 hiljada ljudi, što Damask demantuje, navodeći da je riječ o lažnim optužbama.

Foto: telegraph.co.uk

 

Portal Analitika