Politika

Vlada ima još osam dana da predloži četiri zakona, poslanici vjeruju da se rokovi neće probiti

2208-skupstina
P
oslanici su nakon 31. jula i usvajanja ustavnih promjena u dijelu pravosuđa otišli na odmor do septembra, ali ih kada se vrate odmah  čeka rasprava o usklađivanju tih izmjenama sa zakonima.

Vlada ima još osam dana da predloži četiri zakona, poslanici vjeruju da se rokovi neće probiti
Portal AnalitikaIzvor

Čekaju da to prvo obavi Vlada, to jest Ministarstvo pravde, koje ima pune ruke posla odnosno –da za osam dana predloži četiri zakona- Zakon o Sudskom savjetu, o Sudovima,  o Državnom tuzilaštvu i o Ustavnom sudu.

Velizar Kaluđerović iz SNP-a kazao je za Radio Antena M da vjeruje da neće biti probijanja rokova, iako su kratki.

- Ja ne očekujem da se pravi ustavni puč i da se poštuju norme koje ima najvišu pravnu snagu. Postoji nasušna potreba crnogorskog društva da se to obavi u najkraćem mogućem roku, a ja sam podsjetio na te krajnje rokove, niko ne brani ni ranije, ali je krajnji rok da Vlada do 30.avgusta predloži, a da poslanici do 14. septembra odlučuju i raspravljaju o tim zakonima, kaže poslanik SNP-a.

Za Luiđa Škrelju iz DPS-a rokovi su prekratki, ali ne sumnja u kapacitet Vlade.

- Mi smo i ranije ukazali na kratkoću rokova kojom apsolutno dovodite u situaciju da bez obzira da želju i volju praktično ne može stići. Ne iz razloga kako neko tumači želje da se odugovlači, nego je logično da se ne može stići, objašnjava Škrelja za podgorički radio.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore vjeruje da će ministarstvo prepoznati važnost posla.

- Rok je zasita kratak, ali vjerujem da će se sve stići na vrijeme prvenstveno što se ne radi o nekim velikim promjenama, radi se o par odredaba i nije neizvodljivo završiti taj posao. Evo vidimo da i Skupština radi za vrijeme odmora, tako da vjerujem da će i Vlada odgovoriti izazovima sadašnjeg trenutka, objašnjava poslanica Pozitivne.

Ukoliko i bude probijanja rokova, pa poslanici ne dobiju zakone do 14. septembra, Velizar Kaluđerović kaže da će uticati na oktobarski izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori.

Luiđ Škrelja ipak misli da eventualno probijanje rokova neće uticati na evropske kolege.

- Ja mislim da ne bi trebalo da utiče jer nije se desilo i ne postoji praksa da procedura predviđa određene rokove koje treba ispoštovati kako bi se sjutra dan primijenjivali. Mislim da ćemo naići na potpuno razumijevanje evropskih zvaničnika jer nas samo čeka da izmjene uvrstimo u praksu, zaključio je poslanik DPS-a.

Portal Analitika