Politika

Jasavić: Insistiraćemo da se oduzmu mandati poslanicima koji nisu više u partijama

2208-jasavic
P
ozitivna Crna Gora će insistirati da se kroz dalji proces reformi izbornog zakonodavstva uvede sistem otvorenih lista, kao i da odbornicima i poslanicima mandati prestaju danom prestanka članstva u partiji sa čije su liste izabrani, saopštila je za Dan Azra Jasavić, poslanica Pozitivne.

Jasavić: Insistiraćemo da se oduzmu mandati poslanicima koji nisu više u partijama
Portal AnalitikaIzvor

Ona je ocijenila da je to neophodan mehanizam u borbi protiv političke korupcije.

Jasavić je istakla da su u Pozitivnoj svjesni ustavnog ograničenja po kojem mandati ne pripadaju partijama već poslanicima, odnosno odbornicima.

- Cilj nam je da se to pitanje otvori u predstojećem periodu kroz izmjene izbornog zakonodavstva. Princip ustavnosti i zakonitosti podrazumijeva usklađenost zakona sa Ustavom. Zakon o izboru odbornika i poslanika formalno je u skladu sa Ustavom, ali ne i suštinski. To znači da mandati pripadaju odbornicima, odnosno poslanicima, ali oni nemaju mogućnost da izmjere svoju „težinu” kroz otvorene ili kombinovane izborne liste, objasnila je Jasavić.

Ona je podsjetila da važeći izborni sistem ne prepoznaje glasanje za pojedinca, već se građani opredjeljuju za partije.

- Moramo mijenjati izborni sistem, što je u ovoj fazi nemoguće jer je mandat radne grupe da izvrši samo hitne izmjene izborne regulative. Nakon toga se mora pristupiti ozbiljnoj reformi izbornog zakonodavstva jer nam se dešavaju ozbiljne stvari. Od 2004. godine, kada je Ustavni sud donio odluku po kojoj mandati pripadaju pojedincima, politička korupcija i trgovina ljudskim dušama postale su svakodnevica. Pod čudnim okolnostima su stvarane neprincipijelne koalicije zbog okolnosti da mandati, po mom mišljenju nezaslužkeno, pripadaju odbornicima i poslanicima. U lokalnom parlamentu u Podgorici dešavaju se zabrinjavajući procesi, a imali smo i slična dešavanja u Andrijevici, Nikšiću i Budvi, kazala je ona između ostalog.

Takva situacija, zaključila je Jasavić, potencijalno ugrožava sve partije i zato se mora tražiti izlaz kroz reformu izbornog sistema, piše Dan.

Portal Analitika