Kultura

SUBOTIĆ: Do sada stigla samo jedna prijava za crnogorskog kandidata za Oskara

2208oscars
N
a Konkurs Ministarstva kulture za izbor crnogorskog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije – Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2013. godini, koji je juče zatvoren, za sada je stigla samo jedna prijava, kazao je za Portal Analitika Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture.

SUBOTIĆ: Do sada stigla samo jedna prijava za crnogorskog kandidata za Oskara
Portal AnalitikaIzvor

Ovo Ministarstvo pozvalo je 1. avgusta domaće filmske producente da do 20. avgusta prijave svoje prijedloge za ovaj izbor. Prema propozicijama, pravo učešća imaju crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori, pod uslovom da je prijavljeni film javno prikazan u komercijalnom bioskopu barem sedam dana u kontinuitetu, u periodu između 1. oktobra 2012. i 30. septembra ove godine. Konkursom je definisano i da film sa kompletnom dokumentacijom bude dostavljen Selekcionoj komisiji za Oskar, pa se eventualno može očekivati da u Ministarstvo ovih dana poštom stigne još neka prijava.

Subotić nam je kazao kako su članovi crnogorske Selekcione komisije već odabrani.

- O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija u sastavu: reditelji Gojko Kastratović, Vladimir Perović i Marija Perović, dramski pisac Stevan Koprivica, glumica Dubravka Drakić i producenti Sehad Čekić i Ivan Đurović – navodi on.

U pozivu za učešće na Konkurs navodi se i da će Selekciona komisija tokom naredne sedmice na zatvorenim projekcijama vidjeti potencijalne crnogorske kandidate za Oskara.

Crnogorski kandidat za 86. nagradu Američke filmske akademije – Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2013. godini, biće poznat do 10. septembra.

Foto: boldsky.com

Portal Analitika