Svijet

Pojačana toksičnost vode iz Fukušime

fukusima
J
apanska uprava za reguliranje radioaktivnosti (NRA) najavila je kako će dramatično pojačati upozorenje na toksičnost vode koja curi iz nukleranog postrojenja u Fukušimi sa nivoa jedan, što znači "anomalija", na nivo tri, koja označava "ozbiljan incident" prema međunarodnoj skali radioloških objava.

Pojačana toksičnost vode iz Fukušime
Portal AnalitikaIzvor

Posljednjih dana je iz postrojenja u Fukušimi iscurilo blizu 300 tona vode koja sadrži visoku količinu radioaktivnosti, što predstavlja najveći incident koji se dogodio u Fukušimi nakon kvara na trima reaktorima koji su se dogodili nakon cunamija u ožujku 2011. godine.

Nakon cunamija prije dvije i po godine proglašen je maksimalan nivo toksičnosti - sedam, čime je Fukushima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila 1986. godine.

Pet puta veća radijacija: "Sudeći prema količini i gustoći radijacije u kontaminiranoj vodi koja je iscurila, prikladno je proglasiti nivo tri", stoji u dokumentu objavljenom na internetskoj stranici NRA-e.

Nivo radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takav da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima, prenosi Hina.

Nakon 10 sati provedenih u neposrednoj blizini te vode osoba bi osjetila mučninu i odumiranje bijelih krvnih zrnaca.

Portal Analitika