Svijet

Šta se dešava kada gurnete glavu u akcelerator čestica?

akceleratoruok
Anatoli Petrović Bugorski je ruski naučnik koji je očigledno jedina osoba na svijetu kojoj je palo na pamet da gurne glavu u akcelerator čestica koji je upaljen. Iznenađujuće, ne samo da je preživjio ovu avanturu, već je iz nje Bugorski izašao bez previše načinjene štete.

Šta se dešava kada gurnete glavu u akcelerator čestica?
Portal AnalitikaIzvor

Bugorski je radio kao istraživač u Institutu za fiziku velike energije u Protovinu a bio je zadužen za ubrzavač čestica – Sinhotron U-70.

On je 13. jula 1978. godine provjeravao dio opreme koji nije radio kako treba, i dok se naginjao nad tim dijelom, gurnuo je glavu kroz dio akceleratora kroz koji je prolazio protonski zrak.

Nakon ovog događaja, Anatoli je izjavio da je video bljesak „svjetliji od hiljadu sunaca", ali da nije osjetio nikakav bol kada se to desilo.

Prilikom ulaska u glavu Bugorskog, zrak je imao jačinu 2000 greja i otprilike 3000 greja prilikom izlaska.

Grej (eng. gray; simbol: Gy) je SI izvedena jedinica za energiju za apsorbovanu dozu radijacije. Jedan grej je apsorpcija jednog džula radijacije energije od strane jednog kilograma materije. Jedan grej je jednak 100 rada (rad je starija jedinica).

Grej je definisan 1975. godine u čast Luisu Haroldu Greju (1905-1965), koji je koristio sličan koncept 1940. godine, „da je količina radijacije neutrona koji stvara povećanje energije u jediničnoj vrijednosti tkiva jednaka povećanju energije proizvedene u jediničnoj zapremini vode po jednom rentgenu radijacije“.

Poređenja radi, apsorpcija veća od 5 greja uglavnom dovodi do smrti za 14 dana. Međutim, niko do tada nije bio izložen radijaciji u formi protonskog zraka koji se kretao brzinom svjetlosti.

Nakon ovog događaja, lijeva strana Bugorskijevog lica užasno se nadula. Odveden je u bolnicu gdje je bio proučavan pošto je u pitanju bilo nešto što niko prije toga nije bio u prilici da vidi. Doktori su sa sigurnošću očekivali da će umrijeti u narednih nekoliko dana.

Iako se tokom narednih dana dio kože sa njegove glave oljuštio, i njegovo moždano tkivo je bilo oštećeno zrakom, Bugorski nije umro, zapravo, oporavio se iznenađujuće dobro.

Uprkos ovom događaju, njegove mentalne sposobnosti nijesu narušene, a par negativnih zdravstvenih problema koji su ga zadesili nijesu bili prijetnja po njegov život – izgubio je sluh u lijevom uvetu dok je u desnom konstantno čuo neprijatnu buku.

Lijevi dio njegovog lica postao paralizovan tokom narednih par godina, a uprkos povećanom zamoru pri obavljanju mentalnih zadataka, Bugorski je nakon incidenta ipak uspio da doktorira.

Najbizarniji efekat ovog neobičnog čina ima veze sa njegovim licem koje. Devetnaest godina kasnije, desna strana njegovog lica izgleda u skladu sa njegovim godinama, dok je paralizovana, lijeva, strana i dalje ista kao i prije 19 godina i ne pokazuje znake starenja. Čini se da je Bugorski sasvim nenamjerno otkrio da je akcelerator čestica znatno bolji od botoksa.

Izvor: gizmodo, b92.net

 

 

Portal Analitika