Abiznis

Marković: Pripremiti privredu za evropsko tržište

markovicbozuok
Crnogorsku privredu treba što prije pripremiti za izlazak na tržište Evropske unije (EU) i odrediti prioritete po pitanju proizvodnje, prije svega poljoprivredne, ocijenila je šef sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva Hrvatske gospodarske komore, Božica Marković.

Marković: Pripremiti privredu za evropsko tržište
Portal AnalitikaIzvor

Ona je u intervjuu za Glasnik Privredne komore Crne Gore kazala da što prije treba odrediti prioritete po pitanju poljoprivredne proizvodnje, budući da je ona važan sektor u EU.

”Uostalom, na zajedničkoj poljoprivrednoj politici počiva Unija, odnosno ona je jedan od temelja zajednice. Treba odrediti i svoje posebnosti i izabrati ono što je najbolje iz paketa mjera koje EU nudi. Prije svega zavisi od države koliko je spremna da prihvati standarde EU i uspostavi sisteme za ono što Unija daje”, rekla je Marković.

Funkcionisanje na evropskom tržištu pruža puno prednosti, međutim, da bi mogli izaći sa nekim proizvodom na zajedničko tržište i ostvarivati prava, treba puno raditi na sistemskim rješenjima. Tu prije svega mislim na zajednički rad administracije, odnosno pregovarača, koji su uključeni u proces integracija, naravno i privrede, i svih ljudi, na koje se sva ta pravila primjenjuju.

Na pitanje šta donosi Hrvatskoj članstvo u zajednici, Marković je odgovorila da da su veoma srećni i ponosni jer su uradili značajan posao.

"Vidim veliku priliku koju članstvo u EU donosi građanima, privredi i svima. Hrvatska je postigla značajan napredak, prihvativši vrijednosti i standarde EU, da bi osigurala bolju budućnost svojim građanima i da bi doprinijela cjelokupnom društvenom razvoju. Stvorili smo osnovu za našu demokratsku i evropsku budućnost", rekla je Marković.

Prema njenim riječima, privredne komore moraju puno raditi na edukaciji, objedinjavanju i zastupanju interesa proizvođača. Takođe je neophodno prepoznati specifičnosti koje su bitne za pojedine sektore i djelatnosti i pokrenuti promotivne aktivnosti koji će doprinijeti porastu dodatne vrijednosti pojedinih proizvoda.

Izvor: mina-business

 

 

Portal Analitika