Abiznis

PDV djelimično “pojeo” julske zarade

2108mitroviclekicok
S
manjenje prosječnih zarada u julu je samo djelimično rezultat povećanja stope PDV-a i inflacije, izjavio je Portalu Analitika predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović,

PDV djelimično “pojeo” julske  zarade
Portal AnalitikaIzvor

- Za bilo koji parametar je važnije mišljenje poslodavaca i građana od statistike, koja je nepouzdana i ne možemo uzimati zdravo za gotovo te podatke. Generalno, ova godina treba da nam posluži kao opomena da treba blagovremeno pokrenuti veći stepen ekonomske aktivnosti u svim oblastima, naročito u turizmu. Teme koje slijede u septembru će svakako biti vruće za analize - naglasio je Mitrović.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić ocijenio je u izjavi Portalu Analitika da je snižavanje julskih prosječnih zarada prvenstveno posljedica zapošljavanja sezonske radne snage, te drastičnog smanjenja zarada u KAP-u.

- Plate sezonaca su po pravilu niže od prosječnih, što se moralo odraziti na zvanične statističke podatke, a tome svakako treba dodati i značajan pad zarada u Kombinatu aluminijuma, gdje je do uvođenja stečaja prosječna plata bila oko 900 eura, a trenutno zaposleni u elektrolizi primaju između 450 i 500 eura - precizirao je Lekić.

Prema juče objavljenim podacima Monstata, prosječna neto zarada u julu u Crnoj Gori iznosila je 469 eura, 2,5 odsto manje u odnosu na prethodni mjesec. S obzirom na rast potrošačkih cijena u julu od 0,7 odsto, realne neto zarade su na mjesečnom nivou pale čak 3,2 odsto.

 

Portal Analitika