Politika

SINIŠTAJ: Rado ću se odazvati pozivu tužilaštva, ne podržavam prekrajanje granica

0304sinistaj
P
redsjednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj kazao je u izjavi za Portal Analitika, da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu tužilaštava ako se procjeni da za to postoji razlog.

SINIŠTAJ: Rado ću se odazvati pozivu tužilaštva, ne podržavam prekrajanje granica
Portal AnalitikaIzvor

Siništaj je rekao da njegova izjava da bi potpisao peticiju albanskog istoričara Koče Danaja ne znači da podržava prekrajanje granica, kao i da poslanici Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu „u duši sasvim drugačije misle od onoga što su izjavili“.

- Stabilnoj državi kao što je Crna Gora teritorijalni integritet teško može remetiti izjava jednog pojedinca. Ako tužilaštvo procjeni da ima razloga da reaguje, sa zadovoljstvom ću se odazvati ali mislim kao pravnik da za tim  nema razloga. Ne prijetim, ne radim ništa protivzakonito niti imam želju da prekrajam granice kao što se to prikazuje. Slobodna je procjena tužilačkih organa da li da reaguju, a ja koliko poznajem Ustav moja izjava je sloboda izražavanja – rekao je Siništaj za Portal Analitika.

Siništaj je juče kazao da bi potpisao peticiju za formiranje "Prirodne Albanije" koju je pokrenuo albanski istoričar Kočo Danaj. Današnji „Dan“ je napisao da zbog te izjave Siništaju prijeti kazna zatvora do 15 godina.

Siništaj ističe da je rekao da bi potpisao peticiju koja se tiče preispitivanja istorijskih činjenica a „ne prekrajanja granica“.

- Kočo Danaj je vrlo iskusan istoričar, čovjek koji je bio savjetnik u diplomatiji i krenuo je tim putem da dokaže pred međunarodnim sudom da je učinjena istorijska nepravda na Berlinskom kogresu ili Londonskoj konferenciji. Pitanje je bilo da li bi ja potpisao takvu peticiju – bih. Peticija je peticija građani imaju pravo da se obrate međunarodnim organizacijama i međunarodnom sudu. Međutim, mi smo na pragu NATO integracija i ne vjerujem da će svjetske sile dozvoliti mjenjanje granica – rekao je Siništaj i poručio „da je bitno da čovjek bude iskrene u duši“.

- Čitam izjave poslanika Đeke i Nimanbegua i ubjeđen sam da savim drugačije misle u duši – rekao je  predsjednik Građanske inicijative.

Siništaj isitče da kada bi se gledalo na izjave „davno bili pola Crne Gore bilo u zatvoru“.

- Umjesto da se bavimo značajnim stvarima kao što su KAP i rebaslans budžeta, oćemo da hapsimo ljude koji su vrlo iskreni i koji ne žele ništa loše Crnoj Gori – poručio je Siništaj.

 

 

 

Portal Analitika