Zanimljivosti

Kada treba biti oprezan s grožđem?

grozdjekadjestiuok
Bogato vitaminom C i vlaknima, grožđe je hranjiva i niskokalorična hrana. Budući da ima više od 50 sorti raznobojnog grožđa, većina ljudi od njega može imati velike koristi. Ipak, postoji nekoliko mogućih negativnih posljedica konzumacije grožđa.

Kada treba biti oprezan s grožđem?
Portal AnalitikaIzvor

Mogući problemi s grožđem:

Pesticidi

Američka radna grupa za zaštitu životne sredine EWG, upozorava da su pesticidi u voću, pa i grožđu, povezani s nekoliko štetnih dejstava, uključujući rak, neravnotežu hormona i poremećaj rada mozga. EWG svrstava grožđe među sedam namirnica koje su obično najviše kontaminirane pesticidima. Istina, napominju da koristi od ishrane koja uključuje razno voće i povrće nadmašuju rizik od izloženosti pesticidima. Ipak preporučuju kupovinu organski gajenog grožđa.

Alergije

Alergije na grožđe su veoma rijetke, ali ipak nijesu izmišljotina. U časopisu "Annals of Allergy" iz 2005. godine je opisan slučaj anafilaktičke reakcije na grožđe. Pacijent, dvadesetosmogodišnja žena, je doživjela niz simptoma - uključujući osip, vrtoglavicu i oticanje lica i disajnih puteva - nakon što je u više navrata jela bijelo grožđe. Njena reakcija je bila toliko jaka da je bio potreban hitan medicinski tretman. Ispitivanje je potvrdilo da je grožđe bilo okidač alergije.

Interakcije s antidepresivima - MAOI ljekovima

Vrsta antidepresiva poznatih pod nazivom MAOI ili inhibitori monoaminooksidaze, u interakciju s određenom hranom mogu povećati krvni pritisak. Hemijsko jedinjenje u hrani koje može biti okidač potencijalno opasnog djelovanja naziva se tiramina, a nalazi se prvenstveno u sirevima i fermentiranim namirnicama. Njujorški državni zavod za alkohol navodi grožđe kao jedan od prehrambenih izvora tiramina koji mogu izazvati komplikacije s MAOI. Ako uzimate MAOI, posavjetujte se s ljekarom kako biste saznali da li bi trebalo da izbjegavate grožđe i druge namirnice.

Laksativno dejstvo

Vlakna koja se nalaze u grožđu imaju dva oblika, topiva i netopiva. Topiva vlakna nalaze se u mekom dijelu grožđa, a u probavnom traktu, stvaraju gel koji može podstaći redovnu stolicu. Grožđe sadrži i netopiva vlakna koja djeluju poput pilinga i ubrzavaju kretanje hrane kroz probavni trakt. Ova vrsta vlakana djeluju kao prirodni laksativ, tako da veće količine grožđa mogu izazvati rijetke stolice ili probleme s varenjem.

magazin.net, b92.net

 

Portal Analitika