Svijet

Manastir Šaolin potresaju skandali

2108saolin
B
udističkog starešinu Ši Jongsija, koji je od 1999. na čelu manastira Šaolin, posmješljivo nazivaju kung-fu generalnim direktorom. Kontroverznog monaha bije glas da na računima u inostranstvu ima milijarde dolara, da posjeduje nekoliko vila u Njemačkoj, da ima nezakonitu djecu, kao i da posjećuje prostitutke.

Manastir Šaolin potresaju skandali
Portal AnalitikaIzvor

Za moralno rasulo šaolinskih monaha javnost mahom krivi upravo Jongsija koji je u centru većine skandala vezanih za ovu budističku svetinju, pa su prije dvije godine hakeri na sajt hrama ubacili poruku “Ši Jongsin, zlikovče iz Šaolina, idi dođavola!”

Za vrijeme policijske racije u jednoj javnoj kući 2011. godine, Ši je navodno uhvaćen u posjeti prostitutki. Manastir je prvo odlučno porekao da je starešina plaćao seksualne usluge, da bi kasnije bilo saopšteno da je samo obavio budistički obred za prostitutke.

“Sinhua njuz” je u julu izvještavao o sakrivenim kamerama u zidovima manastira, uperenim prema krevetima monahinja, koje su slučajno otkrivene prilikom renoviranja.

Španski “El periodiko” u avgustu je objavio vijest da je Ši ima tri milijarde dolara u stranim bankama i da u Njemačkoj ima nezakonitog sina iz veze sa mladom studentkinjom Univerziteta u Pekingu.

Sve tvrdnje uperene protiv Jongsija hram poriče, ističući da “moćni ljudi” šire takve glasine zato što je Šaolin 1999. godine odustao od prodaje akcija na berzi u vrijednosti od 133 miliona dolara.

izvor: blic rs

Portal Analitika