Svijet

Gardijan: Diskovi uništeni simbolično, imamo kopije

21-_Guardian
U
ništavanje diskova sa podacima dobijenim od Snoudena bilo je besmisleno jer imamo kopije, ali je pomoglo Gardijanu da nastavi da izvještava, kaže urednik lista. Urednik Alan Rasbridžer je rekao za BBC da je pristao da uništi nosače podataka, jer mu je to prihvatljivije od toga da ih preda vlastima, a sam čin je nazvao "pomalo besmislenim" jer "Gardijan" ima više kopija na računarima van Velike Britanije.

Gardijan: Diskovi uništeni simbolično, imamo kopije
Portal AnalitikaIzvor


Uredništvo "Gardijana" je poslije "simboličnog čina uništavanja hard diskova" navelo i da je u suprotnom postojala izvjesna prijetnja da će biti potpuno zabranjeno dalje izvještavanje o tome kako i koliko vlasti u Britaniji i SAD prisluškuju građane na osnovu dokumenata koje je novinarima lista dao bivši saradnik NSA i CIA Edvard Snouden.



U međuvremenu, mediji su potvrdili da je direktno iz sjedišta britanskog premijera Dejvida Kamerona u Dauning stritu 10 potekla inicijativa za akciju obavještajnih službi u kojima je uništena dokumentacija, kao i za pritvaranje partnera Glena Grinvalda, američkog novinara koji je dobijao informacije od Snoudena.



"To je bila prilično bizarna situacija, jer sam im ja objasnio da mi posjedujemo kopije i da, baš kao ni Vikiliks, ne radimo samo u Londonu. Rekao sam im da uništavanje jedne od tih kopija za mene predstavlja besmislen čin, koji ne uzima u obzir način protoka informacija u današnjem digitalnom svijetu", rekao je Rasbridžer.



On je dodao da, s obzirom na to da "Gardijanov" tim može da radi i iz djelova sveta gdje zakoni više štite novinare, nije vidio razlog da preda dokumentaciju vlastima, pa je odlučio da ih uništi.



"Smatrao sam da ne bi imalo smisla da se upuštam u bilo kakvu pravnu borbu, kada već imamo kopije i možemo jednostavno da izmjestimo centar izvještavanja na američki kontinent, prije svega u Brazil i SAD gdje novinare štiti Prvi amandman", rekao je Rasbridžer.



Glavni urednik lista je naveo da ga je prvo kontaktirao jedan "visoki vladin službenik", koji je rekao da "predstavlja stavove premijera". Iako nije naveo o kome je riječ, BBC i drugi mediji navode da je najvjerovatnije u pitanju Kameronov šef kabineta Džeremi Hejvud.



"Da smo predali diskove, to bi značilo da nismo zaštiti svoj izvor. Snouden to vjerovatno ne bi želio, a materijal bi vlasti SAD verovatno mogle da koriste za njegovo gonjenje. Poslije razgovora sa vladinim službenicima, pristao sam na jedan od najbizarnijih trenutaka u našoj istoriji i dobu digitalnog novinarstva", rekao je Rasbrdižer.



On je objasnio da su jedan od glavnih urednika i kompjuterski ekspert lista u pratnji dvojice agenata sišli u napušteni podrum u zgradi "Gardijana" i pomoću brusilica i drugog alata uništili diskove i memorijske čipove na kojoj se nalaze podaci.



"Predstavnici obavještajne službe su nam govorili kako i koji dio diskova da uništimo", rekao je on.



"Gardijan" je u sinoć objavljenom tekstu naveo i kako su sve izgledali pritisci vlasti nakon što je list počeo da objavljuje tekstove o prisluškivanju, dodajući da su agenti prvo dolazili na razgovore, ali bez zvaničnih papira.



"Poslije prvih tekstova dvojica agenata su došli i zatražili da im odmah predamo dokumentaciju, spominjali su Akt o državnim tajnama, ali nisu direktno prijetili ili pokazivali papire. Dodali su da bi da sve riješe mirnim putem, prije nego na sudu... Mi smo objasnili da je objavljivanje tekstova u interesu javnosti i odbili smo njihov zahtjev. Nekoliko nedelja kasnije, poslije još objavljenih tekstova zauzeli su čvršći stav i rekli 'Dosta ste se zabavili, želimo naše stvari nazad'. Poručili su da im ponestaje strpljenja za Gardijan i da strahuju da bi strane vlade, prije svih ruska i kineska mogla da hakuju sistem i uzmu podatke... Objašnjeno im je da podaci nisu na našoj mreži, već da se čuvaju izolovani i kriptovani. Ipak, njihovi eksperti su naveli da su podaci i dalje ranjivi. Kasnije su se pritisci dodatno intenzivirali, a u seriji razgovora i sastanaka prijetnja pravnih mera, pa čak i policijske racije je postajala sve jača, vjerovatno poslije razgovora na najvišem nivou", piše Gardijan.



Advokatski tim lista je utvrdio da u takvoj situaciji postoji mogućnost da se u potpunosti zamrzne izvještavanje Gardijana o ovoj temi, pa je odlučeno da se ipak reaguje i da se diskovi unište.



Danas su se pojavile ocjene da je "Gardijan to učinio jer se uvukao u mračne poslove", ali je Rasbridž na Tviteru ponovio da je jedini razlog za odluku o uništavanju taj što postoje druge kopije.

 

tekst: B92, foto: dianaswednesday.com

Portal Analitika