Zanimljivosti

Izolovano pleme iz Perua pokušalo da stupi u kontakt sa svijetom

2108pleme
P
ripadnici indijanskog plemena Maško Piro, koje živi u samoizolaciji u jugoistočnom, peruanskom dijelu Amazona, pokušali su drugi put od 2011. da ostvare kontakt sa spoljnim svijetom, ali su ih šumari spriječili da pređu rijeku.

Izolovano pleme iz Perua pokušalo da stupi u kontakt sa svijetom
Portal AnalitikaIzvor


Peruanske vlasti nisu sigurne šta je navelo više od 100 pripadnika plemena da se pojave na rijeci Las Pjedras. Vlasti smatraju da su oni možda uznemireni zbog nelegalne sječe šume i prolaska krijumčara droge. Eksploatacija nafte i gasa takođe ugrožava tu oblast.



Po peruanskim zakonima, zabranjen je fizički kontakt sa, kako se procjenjuje, 15 “izolovanih” plemena u Peruu, koja zajedno broje između 12.000 i 15.000 ljudi u džunglama istočno od Anda. Glavni razlog za zabranu kontakta je bezbjednost pripadnika plemena, jer je njihov imuni sistem veoma osjetljiv na bakterije drugih ljudi.



Kako je danas objavljeno, pripadnici Maško Piro su krajem juna došli na obalu i od lokalnog stanovništva tražili banane, konopce i mačete, ali kad su bili na polovini rijeke, šumski čuvari su ih spriječili da pređu na drugu obalu i uputili ih na plantažu banana na njihovoj strani rijeke.



Ta situacija je stvorila zategnutost, što se vidi na snimku koji je napravio jedan od šumskih čuvara i proslijedio agenciji AP.



Na snimku se vide pripadnici plemena svih uzrasta, uključujući i muškarce sa kopljima, lukovima i strijelama. Pri sporu sa šumarima, jedan od muškaraca je nategao luk, spreman da ispali strijelu.



Pripadnici Maško Piro žive po vlastitom društvenom kodu koji uključuje otimanje žena i djece iz drugih plemena, rekao je profesor antropologije iz Lime, Karlos Sorija.



Antropolog Beatris Uertas procjenjuje da su se pripadnici Maško Piro sada približili civilizaciji zbog niskog nivoa rijeke, ugroženih lovišta, sve gušćeg avionskog saobraćaja i eksploatacije nafte i gasa u tom regionu.



Posljednji put su se pripadnici tog plemena pojavili u civilizaciji maja 2011, a prethodne dvije decenije nije bilo nikakvih kontaka.


 

tekst i foto: blic.rs

Portal Analitika