Abiznis

Barel nafte u Londonu spustio se na 109 USD

30nafta
C
ijene barela nafte spustile su se danas na 109 USD pod pritiskom dobitonosnih prodaja, pri čemu ulagači preusmjeravaju pažnju na objavu zapisnika s prošlog sastanka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) u potrazi za naznakama o ukidanju podsticaja.

Barel nafte u Londonu spustio se na 109 USD
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je 67 centi, na 109,23 USD. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 84 centa nižoj cijeni, od 106,26 USD, prenosi SEEbiz.

Ulagači čekaju sjutrašnju objavu zapisnika s prošlomjesečnog sastanka banke zbog novih naznaka o tome kada u Fedu planiraju početi da ukidaju mjesečne kupovine imovine u vrijednosti 85 milijardi USD, koje su proteklih godina podržavale tržišta roba. Mnogi vjeruju da će smanjenje podsticaja početi već narednog mjeseca.

"Uoči objave Fedovog zapisnika u srijedu tržišni učesnici očito su krenuli u dobitonosne prodaje dok još mogu. To bi danas mogao biti dodatni pritisak za cijene nafte", objavili su analitičari Commerzbanka.

U međuvremenu je prigušena i bojazan da bi nastavljene napetosti i neredi u Egiptu mogli poremetiti tranzitni promet kroz Suecki kanal.

"Ulagačima polako sviće da je rast cijena kojem smo svjedočili proteklih dana bio pretjeran, jer Egipćani i Amerikanci nikada neće dopustiti blokadu Sueckog kanala", smatra analitičar CMC Marketsa, Michael Hewson.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak ostala skoro nepromijenjena u odnosu na petak, na 107,83 USD.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika