Svijet

Erdogan: Izrael stoji iza vojnog udara u Egiptu

erdogan
T
urski premijer Redžep Tajip Erdogan, govoreći o stanju u Egiptu, izjavio je kako Zapad tvrdi da se demokratija ne ogleda samo u izborima, iako izborni rezultati pokazuju nacionalnu svijest, a „to sada govore i za Egipat, i ko stoji iza svega toga? Stoji Izrael“.

Erdogan: Izrael stoji iza vojnog udara u Egiptu
Portal AnalitikaIzvor

Turski premijer je rekao kako Izrael stoji iza vojnog udara u Egiptu, te kako postoje dokumenti koji to dokazuju.

„Iza vojnog udara u Egiptu stoji Izrael. Imamo dokumente koji to dokazuju. Na jednom sastanku uoči egipatskih izbora 2011. u Francuskoj s ministrom odbrane, jedan jevrejski intelektualac iz Francuske rekao je da ‘i ako Muslimanska braća dobiju izbore oni neće biti pobjednici, jer demokratija nisu izbori’, eto to se sad i primjenjuje”, pojasnio je Erdogan.

Turski premijer je rekao i “da Zapad treba da odredi jedinstvenu definiciju demokratije, da je nauči i pridržava se, jer svaki sukob na tom polju svijet vodi u posve drugom smjeru”.

Erdogan je podsjetio na slične pokušaje vojnog udara i u Turskoj, karakterišući takva nastojanja nedemoktratskim.

„Mi ponavljamo da demokratski put prolazi kroz izbore, a izbori jesu nacionalna svijest. Sada Zapad pominje kako demokratija nisu izbori, ili nisu samo izbori kao takvi, što kažu i za Egipat. Ko stoji iza toga? Izrael“, pojasnio je turski premijer. (Anadolija)

 

Portal Analitika