Društvo

Obišli Evropu, kauč surfing im omogućio da duže ostanu na putu

2008-ivo-1
D
eset studenata koji su učesnici ovogodišnjeg programa “Putujemo u Evropu” a koji su 22. jula krenuli u avanturu Evropom, prije nekoliko dana vratili su se kućama. Sa putovanja donose utiske o mjestima koje su obišli, iskustvo putovanja u grupi, kao i snalažljivost koju su morali da ispolje kako bi sa skromnim budžetom uspjeli da obiđu što više gradova.

Obišli Evropu, kauč surfing im omogućio da duže ostanu na putu
Portal AnalitikaIzvor

Kao smještaj uglavnom su koristili kauč surfing (couchsurfing) koji je jeftin način razgledanja zemalja, a predstavlja mrežu ljudi koji na internetu nude svoj kauč besplatno kao mjesto za spavanje, ali koji i sami putuju na isti način. Prva stanica na putu kroz Evropu za crnogorske studente bila je Berlin gdje je specijalno za 150 studenata učesnika programa organizovan svečani prijem.

2008-ivo-2

- U toku četvorodnevnog boravka u Berlinu studenti su imali priliku da upoznaju znamenitosti Berlina, svoje kolege iz regiona ali isto tako da čuju izlaganje profesora Guntera Verheugena, koji je bivši podpredsjednik Evropske komisije. Berlin su napustili 26. jula kada su se uputili u gradove po sopstvenom izboru u grupama od po nekoliko studenata sa kojima su dijelili iste ciljeve vezano za gradove koje su željeli posjetiti, kaže za Portal Analitika Azra Vuković iz NVO „Green Home“ koja je bila koordinatorka puta.

Program “Putujemo u Evropu” se realizuje od 2005. godine, i finansiran je od strane fondacije „Robert Bosh“, kroz „Balkan trust for Democracy“ a u Crnoj Gori je koordinisan od strane NVO „Green Home“. Kroz program, deset studenata iz Crne Gore je dobilo šansu da obiđu evropske gradove, kulturu i upoznaju se sa načinom života u ostalim evropskim gradovima.

2008-ivo-3

- Posjetili smo Berlin, Roterdam, Amesterdam, Pariz, Tuluz, Madrid, Barselonu, Rim i Firencu. U većini gradova koristili smo kauč surfing što nam je omogućilo da duže ostanemo na putu. Takođe smo išli na jednodnevne izlete do Haga, Delfta, Utrehta, Briža, Antverpena. Što se tiče ishrane najčešće smo objedovali u restoranima gdje se služi halal hrana, zbog kvaliteta i pristupačnosti, kaže za Portal Analitika Ivan Otović student Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, koji je bio jedan od studenata koji su dobili šansu da putuju.

Prema riječima Azre Vuković studenti su birani na konkursu na kojem su glavni kriterijumi bili da su studenti završnih godina sa osnovnih, specijalističkih ili master studija sa prosjekom preko 8,5, da govore makar jedan strani jezik, da su mlađi od 26 godina, te da ranije nisu imali priliku putovati u zemlje Evropske Unije.

2008-ivo-4

Evropom su ove godine putovali: Ivona Bakić, Jelena Leković, Šemso Kalač, Danijela Radulović, Anđela Vujković, Dragana Pantović, Anja Radulović, Ivan Otović, Tijana Pejatović i Milica Radulović.

Kako nam je rekao Ivan Otović većinu vremena su provodili napolju, tako da su skoro sve centre velikih gradova  pješke obišli. Kaže da kada nisu imali dovoljno snage ili vremena koristili su metro, koji je prema njegovim riječima najbolji vid prevoza u metropolama.

- Pojedini su sami spremali svoje obroke  kupujući hranu u supermarketima, koje nije bilo lako naći u gradovima poput Rima, Pariza, Berlina... Posjetili smo većinu znamenitosti gradova u kojima smo boravili. Brandeburšku kapiju, Bundestag, Berlinski zid u glavnom gradu Njemačke. Izbliza smo se upoznali sa životom na ulicama Amesterdama. U Parizu smo obišli Luvr, Jelisejska polja, Ajfelov toranj, vidjeli Trijumfalnu kapiju, katedralu Notr Dam i crkvu Svetog Srca, prisjeća se Ivan Otović detalja sa putovanja.

2008-ivo-5

Na putu su „isprobali sve najbrže vozove Evrope: francuski TGV, španski AVE, italijansku Frećja bjanka“. Otović kaže da su „bili izuzetno kulturno nadahnuti“ pa su shodno tome posjetili prirodnjački i muzej tehničkih nauka u Berlinu, centar savremene umjetnosti Pompidu u Parizu, Prado u Madridu, Dalijevu kuću u Figueresu, vojni muzej u Beogradu...

Kroz program studentima su bili pokriveni troškovi za inter-reil karte u trajanju od 22 dana, putno zdravstveno osiguranje, put i smještaj u Berlinu, kao i dio džeparca. Dio džeparca je obezbijeđen donacijama Ministarstva nauke, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, te firmi Montenegro Metropolis media i Fleka.

2008-ivo-6K. ĆETKOVIĆ

2008-ivo-7

Portal Analitika