Društvo

BANJEVIĆ: Kovač se nije mirio sa glupostima vremena

2008banjevic1
D
jelo Mirka Kovača ima trajnu vrijednost, čuvaće njegovo ime u budućnosti, kao jedan svijetli stvaralački i ljudski lik, kazao je za Portal Analitika Branko Banjević.

BANJEVIĆ: Kovač se nije mirio sa glupostima vremena
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od osnivača Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra, Banjević je decenijama drugovao sa Kovačem.

- Istinski me pogodila vijest o Mirkovoj smrti, mada sam znao da je on teško bolestan, već nekolike godine. Dobro sam ga poznavao još kao đaka nikšićke Gimnazije. Njegov prvi roman je unio jednu svježinu i podigao vrijednost savaremene proze. On je bio drug i sa Danilom Kišom i Borislavom Pekićem, a ja sam sa svima njima bio prijatelj. Pogodila me istinski smrt svih njih.

2008KovacBanjević ima samo riječi najdubljeg poštovanja prema Kovaču – i kao piscu, i kao čovjeku.

- Kod  njega mi je posebno imponovalo što se nije mirio sa glupostima vremena. Prepoznavao je te tendencije koje vuku ovaj prostor u duboku prošlost. Istinski se suprostavio - i kao čovjek i kao pisac, u svakom trenkutku i na svakom mjestu. Jednako je bio protivnik konzervativizma na svim prostorima bivše Jugoslavije.

Osvrćući se na stvaralački opus jednog od najznačajnijih književnika regiona, Banjević kaže:

- Mislim da je Kovač stvorio veliko prozno djelo. Njegov prvi roman smo jako voljeli i objavili ga u „Luči“ - antologiji crnogorske književnosti od XII vijeka do danas. Bio je srećan kada smo mu rekli da je roman „Gubilište“ ušao u izdavački plan „Luče“! Djelo Mirka Kovača ima trajnu vrijednost i čuvaće njegovo ime u budućnosti, kao jedan svijetli stvaralački i ljudski lik – zaključuje Banjević u izjavio za Portal Analitika.

Portal Analitika