Svijet

Egipat: Uhapšen lider Muslimanskog bratstva

okbadi
L
ider Muslimenskog bratstva, pokreta svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija, Mohamed Badi, uhapšen je u Kairu, saopštilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Egipat: Uhapšen lider Muslimanskog bratstva
Portal AnalitikaIzvor

Badi (70) je uhapšen u stanu blizu trga Raba al-Adavija, gdje je u srijedu u akciji policije poginulo više od 200 Morsijevih pristalica. Policija hoće da ispita zvaničnike Muslimanskog bratstva koji su optuženi da su "podsticali ubijanje demonstranata", javlja Tanjug.

Tužioci su odredili 25. avgust kao datum za početak suđenja šestorici najviših zvaničnika Muslimanskog bratstva zbog "podsticanja na ubijanje", prenosi AFP.

Badijev sin je ubijen u protestima protiv Morsijevog svrgavanja.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uhapsilo više od 1.000 "elemenata" Muslimanskog bratstva tokom nereda u Kairu. Morsija je 3. jula smijenila vojska, a njegove pristalice to nazivaju vojnim udarom.

Protivnici, međutim, tvrde da vojska nije imala drugog izbora osim da interveniše poslije početka nove narodne pobune poput one u kojoj je 2011. zbačen predsjednik Hosni Mubarak. Prema podacima AFP, od izbijanja masovnih demonstracija protiv Morsija krajem juna ubijeno je više od 1.000 ljudi.

 

Portal Analitika