Svijet

FOTO: „Ferari“ prodat za 27 miliona dolara!

Ferari_foto_1
R
ijedak primjerak „ferarija“, proizveden 1967. godine, prodat je na aukciji u SAD za 27,5 miliona dolara (20,6 miliona eura)!

FOTO: „Ferari“ prodat za 27 miliona dolara!
Portal AnalitikaIzvor

Crveni automobil je pripadao čovjeku koji je prešao dug put od siročeta do milionera, jedan je iz serije svega deset takvih, a vrijednost mu je povećalo to što je za skoro pola vijeka imao samo jednog vlasnika, piše Los Anđeles tajms.

Budući da je vlasnik Edi Smit, bivši gradonačelnik Leksingtona, u Severnoj Karolini, umro 2007, u 88. godini, automobil je brižljivo čuvan u posebno izgrađenoj garaži. Prodaju „ferarija 275 GTB.4 NART spajder“ obavila je aukcijska kuća u Montereju, u Kaliforniji.

Ferari_foto_6
"NART" je skraćenica za „Sjevernoamerički trkački tim“ (North American Racing Team), što je bilo preduzeće osnovano krajem pedesetih godina 20. vijeka, s ciljem da promoviše „ferari“ u SAD.

Nasljednik prvog vlasnika, Edi Smit mlađi, savjetovao je kupcu da vozi i voli taj automobil, da uživa u njemu i omogući drugima da ga vide. Uoči nadmetanja, procijenjeno je da će auto biti prodat za sumu između 14 i 18 miliona dolara. Aukcijska kuća nije objavila ime novog vlasnika.

U skladu s filantropskom vizijom svog oca, nasljednik je sav novac od prodaje dao u dobrotvorne svrhe. Smit stariji koji se obogatio nakon što je osnovao kompaniju za isporuku robe poštom, bio je omiljen u Leksingtonu.

Bio je gradonačelnik od 1970. do 1975. godine, a upravljao je i bolnicom, fakultetom i lokalnom privrednom komorom. Taj strastveni ljubitelj automobila bio je vlasnik nekoliko „ferarija“, ali najviše je volio "275 NART" zbog izgleda, zvuka i osjećaja pri vožnji.

Ferari_foto_5
Prvobitna cijena tog modela u SAD je bila 8.000 dolara (6.000 eura). Riječ je o četvorotočkašu sa 12-cilindričnim motorom od 3.286 kubnih santimetara, sa četiri bregaste osovine i šest karburatora. Sa 300 konjskih snaga (220 kW) mogao je da dostigne brzinu od 266 kilometara na sat.

Model "275 NART" je u filmu Afera Tomasa Krauna iz 1968. godine vozila glumica Fej Danavej.

To je bio prvi proizvedeni od ukupno 10 primeraka tog modela, a pre korišćenja u filmu je 1968. godine bio drugi u svojoj klasi na američkoj trci „12 sati Sebringa“.

(RTS)

 

 

Portal Analitika