Društvo

Preminuo Mirko Kovač

ovokovacuok
Jedan od najistaknutijih južnoslovenskih književnika našega doba Mirko Kovač, preminuo je sinoć u Zagrebu nakon duže i teške bolesti.

Preminuo Mirko Kovač
Portal AnalitikaIzvor

Kovač je rođen 26. decembra 1938. godine u Petrovićima, Banjani. Studirao u Beogradu, gdje je i živio sve do početka devedesetih godina proteklog stoljeća.

Autor je kultnih knjiga Gubilište, Ruganje s dušom, Vrata od utrobe i dr. Prva knjiga proze Gubilište (1962.), doživljava političku i ideološku osudu "zbog crne slike svijeta", a hajka na pisca trajala je tokom cijele 1963. godine. Vrata od utrobe je vjerovatno najbolji Kovačev roman, složene post-modernističke narativne tehnike u kojemu se preklapaju autorova vizura rodne Hercegovine u rasponu više decenija i spiritualne dileme vjerske i sekularne naravi.

Slijede romani Uvod u dugi život (1983), te Kristalne rešetke (izdanje Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995). Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holadski, poljski, mađarski, i dr. Bio je autor više TV i radio-drama.

Kovač se našao na udaru Miloševićeve politike krajem 1980-ih godina, te je emigrirao u Hrvatsku. Od 1991. živio je u Rovinju u Hrvatskoj.

Bio je saradnik Crnogorskog književnog lista i član Savjeta za standardizovanje crnogorskog jezika. Dobio je prvu Njegoševu nagradu u nezavisnoj Crnoj Gori, za knjigu priča “Ruže za Nives Koen”. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

 

 

Portal Analitika