Svijet

Kad političari daju "časnu riječ"

casnapionirskauok
U jeku predizborne kampanje televizija ARD emitovala je zanimljiv dokumentarni film pod naslovom "Dajem svoju časnu riječ" o brojnim lažima njemačkih političara.

Kad političari daju "časnu riječ"
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentarnom filmu njemačkog režisera Štefana Lambija, koji je emitovan prošle nedjelje na njemačkoj državnoj televiziji ARD, nemilosrdno se seciraju sve ključne laži i lažna obećanja njemačkih političara od Helmuta Kola pa sve do Angele Merkel.

Većina obećanja je izrečena uz davanje "časne riječi", pa je zato i takav naziv ovog dokumentarnog filma. Značajno je da jedna javna televizija pred izbore podsjeća svoju publiku da političarima ne treba slijepo vjerovati, međutim, tu je prije svega riječ o pažljivoj analizi laži političara, koje se mogu svrstati u više kategorija, pa su ponekad, moglo bi se reći, i poželjne.

U dokumentarcu govore i političari iz glavnih njemačkih stranaka koji su poznati po tome da su se tokom svojih karijera klonili lažnih obećanja i zaobilaženja istine, kao što su Hans Kristijan Stroble(Zeleni), Sara Vagenkneht (Ljevica), Brigit Zipris (SPD, bivša ministarka pravosuđa), Hajner Gajsler (bivši glavni sekretar CDU) i Volfgang Gerhard (FDP). Lambi u svom filmu napominje da su "ljudi izgubili povjerenje u političare", i da se zbog toga "odmiču od etabliranih stranaka", čime se olakšava posao i političkim ekstremistima.

"Dajem vam svoju časnu riječ" podsjeća na obećanja Helmuta Kola kako ujedinjavanje Zapadne i Istočne Njemačke može biti izvedeno bez povećanja poreza, što je pozicija koju je odmah nakon izborne pobjede promijenio. Potom, ističe se i da je u predizbornoj kampanji liberalni FDP s tadašnjim predsjednikom Gidom Vesterveleom (danas ministar inostranih poslova) obećavao smanjivanje poreza, što je Vestervele u vatrenom govoru propratio i davanjem svoje "časne riječi", međutim, po dolasku na vlast, ništa od toga se nije ostvarilo. Aktuelna kancelarka Angela Merkel je, pak, u vrijeme svjetske finansijske krize 2008. stala pred kamere i objavila da njemačka država garantuje za štednju svih svojih građana, ali da su ti građani sutra zaista otišli u banku i podigli svoju štednju, Njemačka bi bankrotirala. Naime, štednja Njemaca je najmanje dvostruko veća od jednogodišnjeg budžeta države.

Međutim, film Štefana Lambija, takođe, pokazuje da političari nijesu nadljudi, niti su bolji ili lošiji od ostatka čovječanstva. Brojne su situacije u kojima, otvorena, iskrena riječ, može da ima fatalne posljedice. Tako se ističe da u politici postoje i "nužne laži". Zato se analizira i ponašanje političara koji su lagali o svojim doktorskim distertacijama, učestvovanju u korupcijskim skandalima itd.

Mišljenja političkih analitičara i novinara, ovoga puta, nijesu uzeta u obzir. Glavni akteri ovog dokumentarca su isključivo političari.

Autor dokumentarca već godinama proučava rad političara. Lambi je bio producent filmova o Angeli Merkel, Joški Fišeru, Strobleu, Štajnbriku, Fidelu Kastru, Kisindžeru...

Izvor: tportal.hr, b92.net

 

Portal Analitika