Svijet

Na Novom Zelandu održana prva vjenčanja istopolnih parova

1908-gej
P
rva vjenčanja gej parova održana su danas na Novom Zelandu. Melisa Rej i Nataša Vitali bile su prve koje su pred novozelandskim vlastima rekle "da" nakon što je uveden zakon koji dopušta gej parovima da se vjenčaju.

Na Novom Zelandu održana prva vjenčanja istopolnih parova
Portal AnalitikaIzvor

Cijeli Novi Zeland je na nogama, a više od 30 gej parova danas će stati na "ludi kamen". Televizijske stanice i portali prenose uživo prva vjenčanja koja su označila novu istoriju ove zemlje.

Melisa Rej i Nataša Vitali probile su led ali i dobile besplatno vjenčanje na radijskom takmičenju u Oklandu.

1908-gej-2

Očekuje se da će Novi Zeland sada privući i strane gej parove koji će se vjenčati ovdje. Blizu 1.000 gej parova iz Australije najavilo je svoj dolazak u ovu zemlju kako bi zaplovili bračnim vodama, prenosi BBC.

Prvi australijski gej par koji će se vjenčati na Novom Zelandu je Pol Mekarti i Trent Kendler koji su takođe osvojili nagradu- besplatna ceremonija i svadba.

Zakon kojim se gej parovima dozvoljava da stupe u brak usvojen je u aprilu ove godine sa 77 glasova za i 44 protiv. Zakon je izazvao burne reakcije. Većina ga je dočekala s oduševljenjem dok su pripadnici hrišćanskih lobističkih grupa održali proteste.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika