Svijet

Osiguranje Asanža i Snoudena od 400GB

vikiliksok1908
V
ikiliks je objavio svojevrsno osiguranje Džulijana Asanža i Edvarda Snoudena - povjerljivu dokumentaciju "tešku" čak 400 gigabajta, koja je i dalje šifrovana.

Osiguranje Asanža i Snoudena  od 400GB
Portal AnalitikaIzvor

Linkovi ka tajnim dokumentima objavljeni su na Fejsbuku i Tviteru i preuzimanje je slobodno, ali je pregledanje moguće samo pomoću posebnog ključa za dekripciju.

Vikiliks navodi da je u pitanju uobičajeno "osiguranje", kojim se organizacija bori protiv pritisaka i pokušaja zabrane, ali se spekuliše i da su linkovi objavljeni kao osiguranje ključnih figura.

Dokumenti služe za osiguranje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, i odbeglog službenika CIA Edvarda Snoudena, koga SAD traže zbog objavljivanja podataka o nelegalnom prisluškivanju miliona Amerikanaca ali i diplomata širom svijeta od strane američke NSA. 
Dokumenti će biti dostupni široj javnosti ako se njima nešto dogodi, javlja "Internešenel Biznis Tajm". 
Organizacija Vikiliks postala je poznata 2006. kada je objavila video u kojem američki helikopter puca na iračke novinare. Od onda su objavili na stotine dokumenata koji su bili tajna. Njihov vođa Džulijan Aasanž nalazi se od sredine 2012. godine u ekvadorskoj ambasadi u Velikoj Britaniji. Ekvador mu je dao politički azil, ali ne može da napušti Veliku Britaniju koja želi da ga izruči Švedskoj, gdje bi trebalo da mu se sudi za navodne seksulane prestupe. 
Edvard Snouden sada se nalazi u Rusiji gdje je nedavno dobio azil u trajanju od godinu dana, nakon što je na međunarodnom aerodromu u Moskvi proveo više od mjesec dana.

 

Portal Analitika