Abiznis

Elektroprivreda obilježava 103 godine postojanja

epcg
N
a današnji dan, prije tačno 103 godine, crnogorski suveren Nikola I u prijestonom Cetinju ozvaničio je početak rada prve električne centrale za javne namjene. Cetinje je tada, i znatno prije mnogo razvijenijih evropskih sredina, dobilo električno osvjetljenje. Datum ovog izuzetnog događaja proslavlja se kao Dan Elektroprivrede Crne Gore, saopšteno je iz EPCG.

Elektroprivreda obilježava 103 godine postojanja
Portal AnalitikaIzvor

Elektroprivreda Crne Gore, 103. rođendan obilježava u atmosferi izuzetnih proizvodnih rezultata od kraja prošle i početka ove godine, nekoliko novih distributivnih trafostanica koje su doprinijele stabilnijem i kvalitetnijem snabdijevanju kupaca električne energije i znatno unaprijeđenog sistema mjerenja utrošene električne energije.

Prvo polugođe ove godine proteklo je u znaku dnevnog i mjesečnih proizvodnih rekorda hidroenergetskih objekata. Tako je HE “Perućica” u martu ostvarila apsolutni rekord, a u aprilu mjesečni rekord od kada postoji. HE “Piva” je 27. marta ostvarila maksimalnu dnevnu proizvodnju od 8,155 MWh. Nije mali ni doprinos TE “Pljevlja”. To sve govori o odličnom pogonskoj spremnosti naših elektrana. Inače, u prvoj polovini 2013.godine, EPCG je proizvela 2,281.8 GWh, 41.4 odsto više od plana.

Izuzetno smo ponosni i na činjenicu da smo, između dva Dana Društva, uspjeli da na mrežu priključimo i nekoliko novoizgrađenih trafostanica 35/10 kV: “Škaljari” u Kotoru, “Podgorica 5”, “Rozino”u Budvi, nedavno i novu trafostanicu u Danilovgradu. Time smo povećali kapacitete i omogućili priključenje novih kupaca na distributivnu mrežu, unaprijedili tehničke standarde i poboljšali naponske prilike, smanjili gubitke, ali i povećali pouzdanost i sigurnost napajanja, odnosno smanjili vrijeme beznaponskog stanja kod kupaca.

Podsjećanja radi, električna energija u Crnoj Gori distribuira se posredstvom 4573 trafo-stanice različitih napona transformacije (110/10 kV, 35/10 kV, 10/0,4 kV) i različite snage, i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona, na koje se direktno vezuje najveći dio naših kupaca.

Možemo se pohvaliti i time da je sistem mjerenja utrošene električne energije u distribuciji Crne Gore znatno inoviran. Na blizu 120.000 mjernih mjesta instalirana su elektronska brojila posljednje generacije, od čega je preko 69.000 novih brojila instalirano u centralnom regionu, 40.000 na jugu i preko 12.000 na sjeveru države.

Elektroprivreda Crne Gore ima oko 360 hiljada kupaca, od kojih su trećina članovi ZLATNOG TIMA i ostvaruju značajne povoljnosti po osnovu redovnog izmirenja obaveza za utrošenu električnu energiju. U tom smislu, posebnu pažnju posvetili smo unapređenju korisničkog servisa i odnosa prema korisnicima, pa je pored niza novih servisa, otvoren i novi informativno-naplatni pult u Delta City-ju u Podgorici.

Gdje su investicije, tu je i razvoj koji doprinosi boljem kvalitetu života, stoga će EPCG i u budućnosti nastojati da unapređenjem energetskog sistema odgovori zahtjevima kupaca i pruži još kvalitetnije i savremenije usluge.

 

 

Portal Analitika