Politika

Jonica: Ponovo ćemo predložiti veću zastupljenosti žena u parlamentu

1908jonica
S
NP će ponovo predložiti da se pitanje srazmjerne zastupljenosti manje zastupljenog pola u izbornom zakonu uredi u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, izjavila je poslanica te stranke, Snežana Jonica.

Jonica: Ponovo ćemo predložiti veću zastupljenosti žena u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika ističe se da će Socijalistička narodna stranka „insistirati da se u izborni zakon unesu norme koje su predlagali više puta do sada“. Norme se odnose na redosljed na listi - da se na svaka tri kandidata na listi mora naći najmanje jedna žena, te da u slučaju kada prestane mandat poslaniku iz reda manje zastupljenog pola, na njegovo mjesto dolazi prvi sljedeći poslanik iz reda manje zastupljenog pola.

- Na ovaj način će se obezbjediti da na listama bude najmanje 33 odsto žena, ali i da toliki procenat manje zastupljenog pola bude u Parlamentu i nakon izbora, te da se zamjenama poslanika taj procenat ne može smanjivati. Prava žena su integralni i nedjeljivi dio ljudskih prava, a solidarnost, pravednost i ravnomjerno učešće muškaraca i žena na mjestima odlučivanja su preduslovi za postojanje demokratije u jednom društvu – ističe Jonica.

Ona podsjeća da SNP od 2008. godine nizom inicijativa radi na ostvarenju cilja da se obezbijedi srazmjerna zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja. No, dodaje, taj amandman SNP-a, koji je proizilazio iz preporuka Venecijanske komisije i OEBS-a, nije prihvaćen 2011. prilikom usvajanja zakona.

- Danas crnogorski parlament, iako je za pet odsto povećao procenat žena u odnosu na prethodni saziv, i dalje značajno zaostaje za zemljama regiona, i još smo na posljednjem mjestu. Jedino prihvatanjem predloga SNP-a možemo obezbijediti da nam se više nikada ne ponove izborne liste na kojima u prvih deset kandidata nema nijedna žena, a u posljednjih 11 kandidata je deset žena. Takođe, činjenica da je procenat žena sa 17,3 % smanjen na 16% poslije samo pola godine od konstituisianja ovog saziva Skupštine, potvrđuje utemeljenost našeg amandmana kojim se propisuje da, prilikom prestanka mandata poslanika i zamjene novim kandidatom, bude obavezno da žena zamjenjuje ženu – zaključuje Jonica u svom obraćanju.

Portal Analitika