Abiznis

Penzije u Crnoj Gori i Hrvatskoj najviše u regionu

1908penzioneriok
N
ajviše prosječne penzije u regiji Balkana su u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje se kreću oko 300 eura, piše agencija Anadolija.

Penzije u Crnoj Gori i Hrvatskoj najviše u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Od svih zemalja regiona, ali i većine zemalja Evrope, prosječne penzije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini ubjedljivo su najniže, ali su u tim zemljama najniže i prosječne plate.

Agencija Anadolija podsjeća da je, prema podacima crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, prosječna penzija u našoj zemlji iznosi 278 eura. Zavod za statistiku Crne Gore - MONSTAT saopštio je da je prosječna neto plata u junu iznosila 481 eura. Prema tim podacima, prosječna penzija u Crnoj Gori je niža za oko 200 eura od prosječne plate.

Najviše penzije na Balkanu primaju hrvatski penzioneri gdje je, prema posljednjim podacima, prosječna penzija u Hrvatskoj iznosila 310 eura. Takođe, prema Zavodu za zapošljavanje Hrvatske, u prva tri mjeseca ove godine prosječna plata u Hrvatskoj iznosila je 718 eura. U Hrvatskoj je prosječna penzija niža za oko 400 eura od prosječne plate u toj zemlji.

Prema podacima Zavoda penzijskog osiguranja Makedonije, prosječna penzija iznosi oko 144 eura. Prema Zavodu za statistiku Makedonije prosječna plata u aprilu ove godine iznosila je 342 eura, što prosječna primanja penzionera čini nižim za oko 200 eura od prosječne plate.

U BiH je prosječna penzija u januaru 2013. iznosila 171 eura. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u maju iznosila je 425 eura. Stoga je prosječna penzija niža za 250 eura od prosječne plate.

Nakon BiH, slijedi Srbija, gdje je, prema podacima Republičkog fonda PIO Srbije, prosječna penzija u februaru iznosila 219 eura. Republički zavod za statistiku Srbije saopštio je da je prosječna plata u Srbiji, isplaćena u martu, iznosila 367 eura. Prema tome, prosječna penzija u Srbiji je za oko 150 eura niža od prosječne plate.

U velikom broju zemalja Evrope više su prosječne plate, a samim tim i penzije što standard penzionera čini znatno boljim. Prema podacima iz državnih institucija, prosječna plata u Francuskoj iznosi 2.041 euro, dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.120 eura. Prosječna plata u Švedskoj iznosi 2.281 eura, dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.350 eura. Isto tako, prosječna plata u Njemačkoj iznosi 2.234 eura, a prosječna penzija u oko 1.200 eura, podsjeća agencija Anadolija.

Portal Analitika