Kultura

Željko Milović na festivalu Poetske noći u Velestovu

1908milovic
B
arski književnik Željko Milović učestvovao je proteklog vikenda na Međunarodnom poetskom festivalu u Velestovu, pored Ohrida, kao do sada jedini predstavnik Crne Gore.

Željko Milović na festivalu Poetske noći u Velestovu
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je bilo jubilarno, 25. izdanje Poetske noći u Velestovu, festivala koji na poetskoj mapi Evrope ima specifičnu poziciju, s obzirom da se radi o višednevnoj umjetničkoj komuni stvaralaca raznih artističkih profilacija.

Četvrt vijeka postojanja festivala u Velestovu obilježeno je organizovanjem dvije poetske noći na seoskom platou pored česme i crkve iz XVI vijeka. Umjesto da, kao do sada, prvo veče bude posvećeno nekom od najpoznatijih imena makedonske književnosti, organizatori su se odlučili za svojevrsnu simboliku novog početka - nastup 14 najboljih mladih makedonskih pjesnika. Uz to, priređen je koncert etno grupe „Biljana“ iz Ohrida, a potom i izložba slika „Poetika i politika“ akademskog slikara Aleksandra Stankovskog.

1908milovic1Po tradiciji, druga noć ima internacionalni karakter. Osim Željka Milovića iz Crne Gore, kome je nedavno publikovana knjiga „Mrtvo more među nas“ - izabrane pjesme na makedonskom jeziku, svoju poeziju, uz prevod na makedonski i engleski, prezentovalo je još pet evropskih pisaca. To su književnica i režiserka iz Norveške Odvig Kliv, ruska pjesnikinja i slikarka koja živi u Veneciji Tatjana Sergejevna Danilijanc, zatim dr Poli Mukanova i Roman Kisjov iz Bugarske, te slovački poeta Igor Tiš. U tzv. slobodnom programu koji je uslijedio, prisutne je svojim izvođenjem skoro zaboravljenih makedonskih pjesama oduševila Julijana Veličkovska, uz pratnju Vladimira Martinovskog na tamburi, kavalu i dvojnicama.

Festival

Poetska noć u Velestovu

održava se u istoimenom selu u makedonskom

Nacionalnom parku Galičica

, a ustanovio ga je poznati makedonski pjesnik

Slave Đorđo Dimoski

.

Portal Analitika