Svijet

Bild: Al Kaida planira napade na evropsku željenicu

1908zeljeznice
A
l Kaida planira napade na evropsku mrežu brze željeznice, prenosi Blic pisanje najtiražnijeg njemačkog dnevnog lista Bild, koji se poziva na obavještajne izvore.

Bild: Al Kaida planira napade na evropsku željenicu
Portal AnalitikaIzvor

U tekstu se navodi da bi pomenuta teroristička mreža mogla da postavi eksploziv u vozove ili tunele, ili da sabotira pruge ili električne instalacije.

Bild navodi da su te informacije potekle od američke Nacionalne bezbjednosne agencije, koja je prisluškivala konferencijske pozive u kojima su učestvovali neki od najviših operativaca Al Kaide. Glavna tema tih razgovora je bio napad na evropsku željezničku mrežu.

Njemačke vlasti su na te prijetnje odgovorili uvođenjem diskretnih mjera poput raspoređivanja policajaca u civilu na najveće željezničke stanice kao i glavne linije u zemlji.

SAD i nekoliko zapadnih zemalja privremeno su bile zatvorile svoje ambasade u arapskim zemljama, pošto su obavještajne službe dobile saznanja o mogućim napadima Al Kaide, prisluškujući početkom avgusta razgovor između vođe Al Kaide Ajmana al-Zavahirija i više od 20 operativaca iz čitave mreže te terorističke organizacije.

Portal Analitika